Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Накратко по темата той се изказа и на страницата си във фейсбук.

Припомняме, че вчера стана ясно, че е определен нов краен срок на прилагане на мораториума върху кредитите - 31 март 2021 година.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е потвърдил, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса.

"При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение", е заявил още министърът на икономиката.

Министърът на финансите Кирил Ананиев е изтъкнал, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България. "Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха", е отбелязал Ананиев. Той е бил категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната. Министър Ананиев е посочил още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година.

"2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз - това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България", е заявил още Ананиев.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов е докладвал също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП.

"Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса", е добавил министър Борисов. Той е потвърдил също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

Вицепремиерът Томислав Дончев е напомнил, че тази вид подкрепа е с европейски средства и е добавил, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът е напомнил, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите.

"От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания", е заявил още вицепремиерът Томислав Дончев.