"Мисля, че това са много силни думи от страна на Радосвет Радев. Той непрекъснато участва в изработването на мерките. Част от мерките все още не се познават достатъчно добре от работодателите", заяви социалният министър Деница Сачева в "Тази събота" на bTV.

По време тазгодишното издание на "Български икономически форум 2020" преди няколко дни председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев отбеляза резултатите от анкетата сред членове на БСК. Според тях 71% от участниците в допитването декларират, че състоянието на фирмата им през 2020 г. се е влошило спрямо предходната година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. 68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година, придружени с ръст на цените на суровините (66%), енергийните цени (77%), цената на бизнес кредитите (53%), регулаторната тежест (51%) и фискалната тежест (58%). Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а противоепидемичните мерки - 58%.

В 20-годишната история на анкетата не сме виждали такива резултати, посочи Радосвет Радев. С такива фрапиращи резултати и оценки на антикризисните мерки на правителството влизаме в рекордите на Гинес, подчерта председателят на БСК.

"Можем непрекъснато да се замерваме с числа. Мерките не са универсални, но са адекватни на ситуацията и на ресурсите, с които разполагаме. Трябва да има симетрия между цели и ресурси. Не можем да си поставяме цели, за които нямаме ресурси, с които да ги обезпечим. Част от мерките като че ли все още не се познават достатъчно добре от работодателите. Има по-скоро недоверие, че няма да се получат средства, отколкото дълбоко познание на това какво реално се предлага", коментира Сачева резултатите от анкетата.

"Комбинацията от различни мерки, които работодател може да използва, да кажем "80/20", "80/0", каквато е последната мярка за 24 лв., заедно с кредити, заедно с грантове, които се дават по линия на Министерство на икономиката, биха могли да дадат възможност на един работодател да премине през кризата. Според мен значителна част от мерките не се познават. За мярката "60/40" още хората не знаят, че много отдавна е променена и не е тази, която действаше от март до май месец", каза социалният министър.

От понеделник досега за мярката от 24 лв. на ден са подали документи 1400 работодатели за около 6000 души, съобщи Сачева.

"Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80 % от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите", изтъкна Сачева.

Ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие, добави социалният министър.