Финансовите и икономическите министри на страните членки на ЕС приветстваха оценката на националните планове за възстановяване на България и Швеция, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

Така те дадоха зелена светлина на националните планове за възстановяване и устойчивост на двете страни. Съветът ще ги одобри на писмена процедура скоро след проведената днес неформална видеоконференция на министрите, съобщи БНР.

След като решенията бъдат официално приети, България и Швеция ще могат да използват средствата по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване от пандемията от Covid-19.

Планът за възстановяване и устойчивост на България предвижда 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства.

Страната ни възнамерява да използва 58,9% от тях за целите си в областта на климата.

25,8% от средствата пък ще бъдат предназначени за цели в областта на цифровите технологии, като например повишаване на цифровите умения и цифровизацията на публичната администрация, а и за подкрепа за развитието на мрежи с много голям капацитет в цялата страна.

Бъдещите плащания от механизма ще се извършват, след като страните членки изпълнят ключовите етапи и цели, определени за отделните инвестиции и реформи.