До 15 март България може да получи финално "да" от Европейската комисия (ЕК) за Плана за възстановяване и устойчивост, след което април месец да бъде формално одобрен. Това заяви пред Nova вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той посочи, че правителството е отговорило на всички препоръки, които са били предимно в секторите "транспорт" и "енергетика". Има и неформална обратна връзка с ЕК, стана ясно от думите на Василев.

Относно енергетиката министърът обясни, че изискването е за 40 на сто намаление на въглеродния отпечатък. Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на екологичните стандарти към момента, посочи Василев.

По думите му това са "Брикел" и "Бобовдол". Така или иначе тези мощности почти не работят последните години. Мисля че са подали общо четири или пет процента от въглищната енергия, уточни министърът.

Във връзка с протестите на полицаите, които настояват за повече средства от държавния бюджет, вицепремиерът каза: "Увеличаване на заплатите, в която и да е държавна институция, може да има само след реформа". Той обърна внимание, че в коалиционното споразумение са дадени насоки за реформа в МВР, като за целта трябва да бъде създадена работна група със заинтересованите страни. Василев смята, че са необходими повече ефективност и по-модерни начини на работа в системата.