Настоящи министри и ГЕРБ си размениха твърдения и опровержения за пенсионната политика при дебатите по вота на недоверие към кабинета "Петков". Вотът бе внесен от ГЕРБ-СДС и е заради провала на правителството във финансово-икономическата политика.

При управлението на ГЕРБ 2017-2021 г средната пенсия нарасна с почти 200 лв., въведена бе и добавката от 50 лв., изтъкна бившият социален министър в кабинета "Борисов" Деница Сачева. Днес това, което един финансов министър твърди, е че трябва да пренебрегнем устойчивостта на системата, посочи тя и попита откъде ще дойдат парите за 2023 г., 2024 г. за разходите, които са заложени, предаде БТА.

Сачева поиска финансовият министър Асен Василев да представи тригодишната бюджетна прогноза, за да се знае дали ще се взимат още заеми или ще се увеличават данъци, например. Тя отбеляза, че между двете четения на актуализацията на ДОО, ГЕРБ предлага минималният размер на пенсията да е 430 лв., а предвидените промени от 1 октомври да отпаднат, защото не са добре обмислени и съгласувани със заинтересованите страни.

Извън пенсиите - защо България е на 20 място по най-висока инфлация при храните според НСИ, попита още Деница Сачева.

Минималната пенсия, с предложената актуализация, се качва на 467 лв. или 167 лв. увеличение за 12 месеца, отговори Асен Василев. За 12 години, заради сбърканата философия, не успяхте да направите това, което нашите "некадърни правителства" направиха за 12 месеца, обърна се той към бившите управляващи.

Делът на пенсиите от БВП у нас с предвидените увеличения в актуализацията е 10,4 на сто, но въпреки увеличението, не можем да постигнем средноевропейския дял от 12,7 на сто и да дадем на пенсионерите това, което са изработили и заслужават, заяви още вицепремиерът.

Причината, според него, е, че няма как за една година да се наваксат 12 пропуснати години.

Асен Василев беше категоричен, че нито държавата ще фалира, нито ще има проблеми. По думите му има възможност за допълнително увеличение на пенсиите. Но, добави министърът, това е станало възможно, защото "едни 3,9 млрд лв не отиват в кюлчета, касички, а при пенсионерите". И, ако трябва да избирам като финансов министър между кюлчетата и пачките или между фетиша за нулев бюджетен дефицит и това пенсионерите да могат да живеят сравнително достойно, винаги ще избера пенсионерите да могат да живеят сравнително достойно, декларира Асен Василев.

Това правителство има всички лостове и може да каже откъде ще дойдат парите за осъвременяване на пенсиите, посочи също и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Пенсионерите смятаха политиката на правителството на ГЕРБ като геноцид към тях, добави той.

За 12 години управление водихте ужасяваща политика за българите, в центъра слагахте финансовата стабилност на системите, най-вече на пенсионната, в което няма нищо лошо, но това винаги беше за сметка на хората, подчерта Гьоков.