Заради намаляването на работещите у нас и ръста на дефицита в НОИ, се доближаваме до момента, когато ще плащаме пенсии от данъците. За това предупреди бившият социален и икономически министър Лидия Шулева от кабинета "Сакскобургготски" в ефира на БНР.

"Осигуровките много отдавна покриват много малка част от необходимите средства за плащане на пенсиите. Хората, които работят, намаляват, било по демографски причини, било поради емиграция. Все повече ние отиваме към система на плащане на пенсиите от данъци", каза Шулева.

"С тези увеличения на пенсиите дефицитът в НОИ ще се увеличи - може би до 60% ще стигне и повече", прогнозира бившата вицепремиерка.

"Плащането от данъци е разпределена тежест върху цялото население, не само върху работещите, но това намалява възможностите на бюджета да финансира други системи", отбеляза Лидия Шулева.

В същото време тя смята, че сега се прави опит да се намали дисбалансът в системата.

"Някои от дисбалансите в пенсионната система ще бъдат преодолени", смята Шулева по повод намерението на властта за повишение на пенсиите от 1 юли и преизчисление от 1 октомври. По думите й пенсиите, отпуснати до 2008 г., изостават сериозно.

"Изкривяванията в пенсионната система се задълбочават. Сериозна груба административна намеса в осигурителните отношения доведе до доста сериозни несправедливости в самата система. Сега се правят опити да се изправят някои от тези неща", коментира Шулева.

По думите ѝ в кризисни ситуации трябва да има мерки към най-уязвимите групи, а пенсионерите безспорно са такава група. Пенсиите в България са много ниски и правителството и обществото не могат да оставят огромна група хора да мизерстват, подчерта тя.

По темата с минималната работна заплата Лидия Шулева отбеляза, че МРЗ се свързва с редица социални плащания, а това "винаги е било проблем", в годините назад са били правени опити за разделянето на тези плащания, а сега отново се върви в тази посока.

Според Шулева е трябвало да има целенасочено и фокусирано подпомагане вместо увеличаване на минималната работна заплата.

"Мерки, като нулев ДДС за хляба, няма да доведат до поевтиняването му, мярката с 25 стотинки за бензин също е безсмислен разход за бюджета, защото е насочена към всички", изтъкна Лидия Шулева.

"Има хора със скъпи коли, които нямат нужда от тези 25 стотинки. Раздаването на калпак е най-лесното, но то няма да доведе нито до антиинфлационен, нито до антикризисен резултат".

Според Шулева ваучери за уязвимите групи, които да служат както за храни, така и за консумативи и лекарства, биха били по-ефективна мярка.