Искания за оставки по върховете и оправдания на набедените. Среща, свикана от служебния премиер Стефан Янев за екстремно скъпата електроенергия на свободния пазар, доведе до сваляне на картите с позициите, но не стигна до ключови решения. Такива едва ли можеше да се вземат на момента, като се има предвид системата на прицел - електроенергетиката.

Пък и едва ли със смени на ръководства проблемите, описани по-долу, ще се решат бързо и трайно.

Все пак От едната страна дойде предупреждение за протести, а от другата ангажимент за промени.

Какво иска бизнесът

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска оставите на държавното енергийно ръководство заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Това заяви Васил Велев, който е председател на АИКБ и ротационен представител на АОБР след срещата със Стефан Янев и енергийния министър Андрей Живков и представители на държавната енергетика.

Високите цени на тока рефлектират върху българския бизнес, частното предприемачество, както и онези енергоемки производства, защото се отразяват на цената на крайния продукт и го правят потенциално неконкурентоспособен, заяви в началото на срещата премиерът Янев.

По-конкретно от АОБР поискаха оставките на министъра на енергетиката, на ръководствата на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ "Марица Изток 2". Настояваме за анализи на поведението на пазара на Електроенергийния системен оператор и на НЕК. И след такъв анализ, логичното е тези ръководства също да си подадат оставките, заяви Велев и обяви: "В протестна готовност сме".

Председателят на АИКБ бе категоричен, че в момента предлагането на електроенергията на свободния пазар у нас, се извършва в ущърб на индустрията и икономиката, на тези, които пълнят бюджета.

"Това не е от некадърност, а от умисъл. Не за първи път сме тук", заяви още Велев и припомни, че за проблемите и настоящата ситуация е било многократно сигнализирано.

На практика имаме монопол на БЕХ на борсата: дружествата от групата разполагат и предлагат голямо количество енергия за доставка. Така се създава умишлен дефицит, уточни Велев.

Другата голяма грешка според него е пазарната интеграция първо с пазара на Гърция, който е най-скъпия в ЕС. Предвидено е на по-късен етап през тази есен да бъде направена и интеграцията на пазара с Румъния. По този начин ще се даде възможност за свързване с енергийните пазари на Централна Европа, където има повече възможности и ликвидност на пазарите.

3e-news.net

Велев даде за пример, че последните дни енергийните цени у нас са с 73% по-високи спрямо тези в Германия.

"С търсене на конкретни мерки и решения проблемът няма да се реши - ще се реши за седмица, за месец, още от 2015 г. се занимаваме с този проблем", припомни Велев. Затова е и настояването на АОБР да се смени енергийното ръководство на държавата с добросъвестно такова, което да работи в полза на бизнеса и домакинствата.

Какви са оправданията на министъра

Технически проблеми спъват пускането на нови енергийни блокове, а забавени ремонти пречат на работата на ВЕЦ-овете. Това са част от проблемите, с който се сблъсква държавната енергетика в последните дни, обясни енергийния министър Андрей Живков след срещата.

В последните две седмици направихме всичко възможно и "ТЕЦ Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работил. В момента работят 5 енергоблока от общо 8, като три от неработещите са в различни видове ремонти, обясни Живков. Той уточни, че в момента заместник-министър Мирослав Дамянов буквално е взел на ръчно управление ТЕЦ Марица Изток 2, за да може да работи централата на свободния пазар.


Предприятия затварят

Проблемите с високите цени на електроенергията за бизнеса, както и изкуствено създадения недостиг на ток, вече няколко седмици поставят индустрията, но не само, в изключително сложна ситуация. Достигнатите рекордни стойности на борсата поставят предприятията пред непреодолими препятствия, водят до затваряне на производства и отказ от инвестиции, които отиват в други държави. Това става ясно от думите на председателя на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов в интервю за "24 часа". Според него обаче не само едрият бизнес носи негативите от ситуацията, а това засяга също средния и дори дребния.

Стаменов подчертава и че дори най-малките фирми, които от юли излязоха на свободния пазар на електроенергия, през септември ще бъдат неприятно изненадани от фактурите, които ще получат от доставчиците им на електроенергия.


Целта е да се направи така, че при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, въглищната централа да може да предлага ликвидност на пазара. Министерството на енергетиката поема ангажимент да се направи всичко възможно да се "успокоят" цените, чрез предлагане на ликвидност на електрическа енергия.

За целта ще се проведат разговори с ръководството на ТЕЦ-а, за да се съкрати времето на обявените ремонти на блоковете си, и да може по-скоро да се въведат в реална експлоатация още мощности.

Андрей Живков изтъкна, че проблемите, които са довели до това "изкривяване" на пазара не са от скоро време. Има насложени много проблеми. Има проблеми, които са свързани с липсата на регулация на свободния пазар на електроенергия. Той даде пример, че в момента Министерството на енергетиката е наследило договори за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени договори, не се извършват в срок и т.н.

Андрей Живков е готов да си подаде веднага оставката, ако някой му я поиска. Но той смята, че този екип на Министерството на енергетиката, откакто служебното правителство работи, е свършило много работа. Според него това е видно и по работата на ТЕЦ "Марица Изток 2", която от много време не е работила с пет енергоблока.

Какво казват експертите

Експерти обясниха пред 3eNews, че наистина проблемите в ТЕЦ "Марица Изток 2" са от техническо естество и не е толкова лесно разпалването на дадена горивна инсталация.

Централата е базова централата има право да бъде пусната и спряна в живота си за нейните 25 години 400 пъти. Това число обаче е надминато и чисто ресурсно сега трябва да преработват всичко", обясняват специалистите.