Американският държавен секретар Антъни Блинкън назначи бившия дипломат Амос Хохстийн за високопоставен съветник по въпросите на енергийната сигурност.

Незабавно той ще се фокусира върху прилагането на мерки за намаляване на рисковете, произтичащи от газопровода "Северен поток-2" върху европейската енергийна сигурност и върху други климатични цели, се казва в изявление на Антъни Блинкън във връзка с назначението, цитирано от Ройтерс.

Миналия месец САЩ постигнаха споразумение с Германия с намерението да смекчат рисковете от възможността Русия да използва енергията като оръжие срещу съюзници на САЩ в Централна и Източна Европа. Това стана в момент, в който газопроводът, по който ще се пренася руски газ до Германия, е почти пред пълно завършване.

Вашингтон се отказа от налагане на санкции на компанията оператор на газопровода, както и на нейния изпълнителен директор въпреки протестите на страни като Украйна и Полша - първата е традиционно транзитно направление за руския енергиен износ.

Назначеният на възловия пост Амос Хохстийн, бивш политически съветник и лобист, беше специален пратеник по международните енергийни въпроси и помощник държавен секретар за енергийните ресурси по време на президентството на Барак Обама.

Москва: Не сме ангажирани с германско-американските договорки

Строителството на газопровода "Северен поток-2" е на финален етап и ще завърши след броени седмици, каза преди два дни руският посланик в Берлин Сергей Нечаев в интервю за в. "Известия", цитиран от ТАСС.

"Смятаме, че германско-американските договорености няма да повлияят на темповете на изграждане и сроковете на завършване на "Северен поток-2". Строителните работи са на финален етап, а до пълното им завършване остават броени седмици", подчерта посланикът.

Нечаев отбеляза, че САЩ и Германия не са сключвали споразумение за "Северен поток-2", а става дума само за съвместно изявление, което не е юридически задължаващ документ. То не налага никакви конкретни ангажименти на Русия, която не е участвала в изготвянето му.