Министър-председателят Стефан Янев се срещна с членовете на Асоциацията на организациите на българските работодатели - Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Българската стопанска камара, на Българската търговско-промишлена палата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. В рамките на срещата беше обсъдена ситуацията на пазара на електроенергия в България. 

"Високите цени на тока рефлектират върху българския бизнес, частното предприемачество, както и онези енергоемки производства, защото се отразяват на цената на крайния продукт и го правят потенциално неконкурентоспособен", заяви в началото на срещата премиерът, цитиран от БТА.

Той уточни, че тази среща е заради високите цени на тока на енергийната борса.

Стефан Янев добави, че ще използва тази среща за анализ какво може да се направи. Целта е да се прецени какви са полезните ходове и да се направи опит да се облекчи ситуацията с инструментариума, с който разполага изпълнителната власт. Служебното правителство разчита много на анализа на представителите на работодателските организации, за да се видят проблемите под всеки един възможен ъгъл.

След срещата пред журналисти от Асоциацията на организациите на българските работодатели заявиха, че искат оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на БЕХ и на ТЕЦ Марица Изток 2.

Настояваме за анализ на поведението на ЕСО и на НЕК, и след такъв анализ логичното е тези ръководства също да подадат оставки. Това каза в Министерския съвет Васил Велев, председател на АИКБ, която ротационно председателства на АОБР.

Той мотивира искането за оставки с това, че енергетиката се управлява "зловредно, некомпетентно, в ущърб на икономиката и домакинствата, в полза на определени лица".

По думите му за първите 10 дни на август цената на тока е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрия и икономика изнася продукция за над 9 млрд. лева.

"В протестна готовност сме. Настояваме за оставки, тъй като по друг начин проблемът не може да бъде решен. В това сме категорични, защото сме сигурни, че не става дума само за некомпетентност. Но дори и така да е, това също е достатъчна причина за оставки", категоричен бе Велев, цитиран от Нова тв.