Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират, това е и причината за протеста на работодателите, каза в ефира на БНТ Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той обясни, че тези предприятия, които не спрат работа, ако могат ще прехвърлят цената на тока върху стоките и ще предизвикат галопираща инфлация.

Преди ден по време на среща с премиера Стефан Янев работодателските организации поискаха оставките на служебния министър на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев.

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв. Велев допълни, че цената у нас е със 73% по-висока от тази в Германия.

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев.

И обяви, че официално сезира ДАНС, МВР да се захванат с този случай. Причината за тази стъпка по думите му са подозрения, че "се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия".

"Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", подчерта председателят на УС на АИКБ. По думите му работодателските организации са предупредили, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, а с европейския, чрез евтиния румънски.

"Италия намери причина да отложи тази връзка с 9 месеца", добави Велев.