Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев влезе в спор с депутати от БСП и "Продължаваме промяната" по време на парламентарния контрол, предаде БНР.

Той обяви, че преките чуждестранни инвестиции се увеличават. "Спад в преките чуждестранни инвестиции няма. Имаме към момента пълно възстановяване на нивата на преките чуждестранни инвестиции от преди пандемията. В номинално изражение говорим за 1 милиард евро", каза Пулев и посочи, че "само за месец август 2022 г. увеличението на преките чуждестранни инвестиции е три пъти, спрямо август миналата година".

Според Румен Гечев от БСП обаче, "положението с инвестициите е по-скоро тревожно" и тази сума е много малка в сравнение с миналите години. Той отбеляза, че 2008 г. те са били 9 милиарда евро и заключи " така че ние трябва да гледаме по-други летви да достигаме и да се връщаме, разбира се, при тези тежки условия".

Намерението на министър Пулев да назначи още един директор в Управителния съвет и да създаде Надзорен съвет във Фонда на фондовете също доведе до сблъсък с неговия предшественик Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

"За съжаление, ние виждаме тенденция да се връщат отново гнили практики от миналото, практики, които връщат непрозрачното управление на една организация, създавайки допълнителни нива не на контрол, а на самовластие. Г-н министър, Министерството на иновациите и растежа беше стъпка напред за българския бизнес. С вашите действия, за съжаление, ние се опасяваме, че това няма да продължи още дълго", заяви Лорер.

Според министър Пулев в момента във Фонда съществува "концентрация на власт и правомощия, която не гарантира държавния интерес".

"За жалост, когато говорим за контрол много хора получават паник атаки. Въвеждането на двустепенна система на управление във фонда е стъпка точно в тази посока. Какво правим ние? Първо - заздравяваме УС. По устав там трябва да има трима директора, в момента има двама. Допълнително създаваме Надзорен съвет. Какво ще прави той, г-н Лорер. Ще надзирава чисти политики, допълнителен контрол и прозрачност, което е мотото на служебния кабинет", посочи министърът на иновациите.