Политическата нестабилност със сигурност е основен проблем пред чуждестранните инвестиции, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.

Но министърът отбеляза, че фирмите "бягат" от инвестиции на "зелено", като искат готови сгради, в които да влязат и да започнат работа. Сред причините за това Стоянов посочи лошия имидж на бюрократичните процедури по отношение на строителството в България, бавното издаване на разрешителни и присъединяване към ток и вода. По тази причина според министъра е необходимо да се активизира популяризирането на индустриалните зони и особено тези в рамките на Националната компания индустриални зони ЕАД.

Сега е моментът България да поеме в някаква степен риска да инвестира в създаването на хубави индустриални зони, които сме сигурни, че в кратки срокове ще можем да напълним с инвеститори, категоричен е министърът на икономиката.

По думите му вече е необходимо да се инвестира предварително в инфраструктурата и да се покаже на инвеститорите готова индустриална зона, с готови парцели. Това е важно особено в момент, в който фирмите са изправени пред необходимостта от това да вземат бързи решения за предислоциране, смята министърът и препоръча в тези зони да има построени оборотни халета.

Никола Стоянов каза, че след началото на войната в Украйна е имало леко отдръпване на компаниите, като няколко проекта са били "на пауза", но от началото на август и през септември се забелязва обратна тенденция - "по-скоро на решителност в действията на чуждестранните инвеститори и повишен интерес".

Сред факторите за тази тенденция министърът открои пандемията от ковид, която тласка европейските фирми да се преориентират по-близо до "дома", енергийната криза в Европа, която в частност се отразява на интереса на германските фирми към места със сигурни източници на енергия. Имаме повишен интерес и сега е моментът с помощта и на Народното събрание да си направим "домашното" от нашата страна, обърна се министърът към членовете на икономическата парламентарна комисия.