Сто процента от германските компании, които развиват бизнес в България, биха инвестирали отново в страната ни. Това заявиха представители на германския бизнес у нас на среща с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Работната среща е част от инициативата "закуска с инвеститори". 

Секторите, където германските фирми работят, са машиностроене, електроника, електротехника, автомобилостроене и други, посочи министърът. Над половината от компаниите оценяват своето състояние в момента като добро. Данните са събрани от редовно проучване, което Германо-българската индустриално-търговска камара провежда сред своите членове.

"Германските инвестиции в страната надхвърлят 3,8 млрд. евро", заяви министър Никола Стоянов. 1 500 германски компании работят в България, а в тях са заети над 35 000 служители. "Стокообменът ни нараства с устойчиви темпове, като за 2021 г. той достига 9,9 млрд. евро, а българският износ вече надхвърля 5 млрд. евро на година", посочи още министърът.

Според него интересът на Германия за инвестиции у нас е особено голям и е ключово в момента да има оперативен диалог между бизнеса и държавата. На тези работни срещи се получава обратна връзка за проблемите на бизнеса и къде компаниите виждат възможности за подобряване на оперативната ни работа. 

В днешната среща участваха представители от над 25 водещи компании от Германия. Събитието се организира съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара и посолството на Федерална република Германия в България. От тяхна страна в дискусиите се включиха президентът на ГБИТК Тим Курт и заместник-посланикът на Федерална република Германия Стефан Рьокен, съобщиха от Министерство на икономиката и индустрията.

Вече е била проведена такава среща с представителите на австрийския бизнес в България. Целта на този формат за разговори е чуждестранният бизнес у нас да има директен и регулярен достъп до ресорния министър. В неформална среда се представят проблемите, които срещат фирмите, и се обсъждат техните потенциални проекти. Предстоят подобни разговори с представители на френския и американския бизнес и други, каза министър Никола Стоянов.

Германските компании са по-малко песимистично настроени от останалите, когато става въпрос за степента, в която инфлацията може да се отрази върху представянето им. В световен мащаб 69 процента очакват отрицателни последици, а в Германия този процент е 60.

Същевременно 83 процента от ръководителите на предприятия в Германия се оплакват, че разходите за труд са се увеличили с повече от 10 процента. В световен план този дял е 77 процента от ръководителите на компании, посочва "Велт ам зонтаг".

В рамките на голям инвестиционен форум (известнен като Арабския Давос) министър Никола Стоянов е посетил тази седмица Саудитска Арабия и е видял големия интерес там към България. Освен традиционните отрасли като промишленост и енергетика, арабите се интересуват и от ИТ сектора, и от бизнес средата за стартъпи. България също търси възможности за нови партньорства извън ЕС, с който е 80 процента от търговията ни.

Първият директен полет между България и Саудитска Арабия ще бъде на 23 април 2023 година. "Надявам се от януари да започнем рекламна кампания там за България като туристическа дестинация". Министърът на индустрията и растежа е говорил с представители на тяхна компания, която иска да инвестира в голяма кравеферма у нас. "В Европа сега млякото не е достатъчно и цената му се повиши четири пъти за една година, но на базата на този ресурс ние можем да изнасяме сирене и кашкавал за тях. Те вече са започнали износ на сирене за района под марката "България", а и се интересуват от нашето кисело мляко", добави икономическият министър.