Служебният министър на икономиката индустрията Никола Стоянов съобщи пред журналисти, че в момента има повишен интерес на американски компании към инвестиции у нас. Работим по 18 проекта, които биха отворили 2400 работни места в България и са за около 1 млрд. лева, каза министърът преди срещата си с представители на американския бизнес в България. Дискусията с бизнеса се организира в НДК с подкрепата на Американската търговска камара.

Той уточни, че това са инвестиционни намерения, които са в процес на сертифициране. Тези намерения са в сфери с висока добавена стойност - ITC-сектора, електротехника, машиностроене.

Стоянов изтъкна, че три от петте най-големи проекта у нас в ITC-сектора през последните десет години са от САЩ. Сега в страната работят около 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места. Основно инвестициите са в сектори с висока добавена стойност.

Стокообменът между двете държави бележи по думите на министъра рекорден ръст, като за 2021 г. е 1,3 млрд. долара, от които един милиард е българският износ. През първите шест месеца на тази година се отчита още по-голям ръст, допълни той и изрази очакване "2022 г. отново да е рекордна във взаимоотношенията между България и САЩ".

Досега Никола Стоянов проведе подобни срещи с представителите на австрийския, германския и френския бизнес в България. Целта е представителите на чуждестранните делови среди у нас да имат пряка и редовна форма на комуникация с ресорния министър.

Участие в днешната среща взеха представители на над 20 водещи компании от САЩ. Дискусията се организира с подкрепата на Американската търговска камара в България (АмЧам), които бяха представени от президента на Камарата в България Оливие Маркет и от изпълнителния директор Иван Михайлов.

В отговор въпрос министърът съобщи, че за ведомството от особена важност са средствата, отделени в Плана за възстановяване и устойчивост за развитието на индустриалните зони в страната. Вчера служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че първото плащане по българския план е получило одобрение от Европейската комисия. Той поясни, че ЕК е финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане, което е в размер на около 2,7 млрд. лева безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Министър Стоянов напомни за намеренията на ведомството от последните месеци за отваряне на нови индустриални зони в по-малки населени места, в партньорство между общините и Националната компания "Индустриални зони". Той изтъкна, че желанието е за промяна на подхода с идеята на инвеститорите да бъдат предлагани готови зони, в които има инфраструктура.