Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира заради неосъществени капиталови разходи, заяви председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс, каза Стоянова и добави, че към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще бъде стопен до края на годината. Въпреки това за следващата година отново е планирано минус 0,5%, подчерта тя.

"Множество проекти от различните министерства, които по списък те казват, че ще разплатят до края на годината и които Министерството на финансите няма как да знае дали ще се случи или не. Тук, за съжаление, трябва да отбележим, че почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година. Предвидените съфинансирания от бюджета не могат да се случат и това също остава в икономия. Всички тези икономии, направени през годините 2017-2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и 2020 г., в края на програмния период", коментира Менда Стоянова.

Тя подчерта, че за следващата година се предвижда ръст на БВП от 3,7%. В тази връзка се очаква и увеличение на приходите с 5,6 млрд. лв.

Бюджетът не може да реши въпроса с доходите, категорична е Стоянова. По думите ѝ, през 2019 г. ще има увеличение на доходите на работещите в бюджетната сфера от 10%, което ще се отрази към увеличаване на средната работна заплата.

3% инфлация за догодина няма да породи някакъв проблем в икономиката, каза още експертът.