Мародерствата и вандалските прояви в градове навсякъде в САЩ нанесоха поредния удар на малкия бизнес, който вече и без това е разтърсен от епидемията от коронавируса.

Наред с големите вериги като Target, Walgreen и Macy's независимите малки магазини по кварталите и градските центрове стават мишена на вандали и мародери, които удариха, докато полицията е мобилизирана да обуздае големите демонстрации срещу убийството на Джордж Флойд в Минеаполис.

Много търговски обекти в САЩ бяха затворени със заповеди на щатски и местни власти, които се опитваха да овладеят разпространението на коронавируса, оставяйки собствениците с малки или никакви приходи от март. Сега, когато бъдещето им вече е несигурно заради оставащите в сила ограничения заради вируса, те трябва да измислят как да възстановят или преместят своите магазини.

В продължение на три нощи оптиката на Ахмед Мухумуд в Минеаполис е била обект на вандалски прояви, разграбвана и опожарена. В резултат магазинът Midtown Eye Care е в развалини. Оптиката току-що била отворила отново, след като затворила в средата на март заради епидемията.

"Това бяха трудни два месеца, а сега с протестите и всичко, което последва, е много трудно", каза Мухумуд.

Той се опитва да измисли следващия ход: сградата, която има вероятност да не може да бъде спасена, е в тежко засегнат район, където бяха разграбени и опожарени магазините на много представители на малцинства.

"Не знаем къде да се преместим", заяви Мухумуд.

Малкият бизнес дава работа на близо 60 милиона души в САЩ, което е близо от половината работна сила в страната. Откакто коронавирусът на практика спря американската икономика, правителството отпусна на бизнеса кредити в размер на стотици милиарди долари, за да им помогне да оцелеят и да запазят служителите си, в момент когато безработицата е нараснала до близо 20%. Някои обаче няма да успеят и вече се наблюдават все повече фалити.

Въпреки че събират парчетата от счупените стъкла и се опитват да изчислят загубите, много собственици казват, че разбират гнева заради убийството на Флойд, който почина, след като полицай натискал с коляно врата му към земята в продължение на няколко минути, дори след като той спрял да мърда и започнал да моли да си поеме въздух.

Джони Граймс отворил отново в неделя фризьорския си салон в Бирмингам, щата Алабама, който бил затворен два месеца заради епидемията от коронавируса. Още същата нощ прозорците на Wheelhouse Salon били изпочупени, а обектът - разграбен.

Когато Граймс дошъл в салона в понеделник, той бил съсипан от случилото, но проявява симпатия към онези, които протестират срещу полицейската жестокост.

"Просто се надявам, че всичко това няма да бъде напразно", заяви той. "Надявам се то да предизвика някакви национални дебати за расовия въпрос, расовото помирение, полицейската жестокост и как са третирани в Америка афроамериканците", допълни Граймс, който е бял.

Сам Мабрук се опитал да спаси своя магазин за дрехи да не бъде опустошен и разграбен по време на демонстрациите в петък в центъра на Кълъмбъс, щата Охайо. Мъжът, който дошъл в САЩ от Египет преди повече от десетилетие, притежава два магазина за търговия на дребно в града и единият, 89 and Pine, бил унищожен.

Мабрук заяви, че се опитал да убеди хората, обиращи неговия и други съседни магазини, собственост на представители на малцинства, че разбира тяхната кауза, и ги помолил да си тръгнат.

"Загубих всичко за една нощ", каза той и уточни, че според изчисленията му е била открадната стока за 70 000 долара. "Това бяха моите спестявания за 11 години работа. Това боли повече от всичко."

Мабрук вече понесъл загуби, защото трябвало да затвори магазините си в условията на епидемия, но заяви, че няма да се предаде.

"Въпреки че имам останали само 1000 чифта дънки и нищо друго, ще започна от там", каза той.

В Бостън, вандали изпочупили стъклата на витрината на магазина за спиртни напитки Clarendon Wines в неделя през нощта и откраднали голяма част от алкохола на нея в скъпия квартал Бек Бей.

"Никога не сме мислили, че това може да се случи", заяви Кайла Ливайн, мениджър в магазина, който е семейна собственост от 40-те години на миналия век. "Бостън е виждал много протести. В по-голямата си част те бяха мирни".

Ливайн каза, че подкрепя предимно мирните демонстрации, но усеща, че други хора са се възползвали от протестите в неделя, за да причинят разрушения.

"Това наистина е тъжно, защото посланието бе изопачено", заяви тя.

Подобно на други магазини, Clarendon Wines се бори със стремителен спад на приходите заради пандемията. Той обикновено разчита много за своите продажби на работещите в близките офиси, но сега тези клиенти работят от вкъщи.

Пандемията остава проблем за търговските обекти, които продължават да работят, защото изискванията за социално дистанциране и ниските потребителски разходи по всяка вероятност ще ограничат техните приходи. Много собственици, по-конкретно ресторантьорите, заради коронавируса изпитват несигурност за бъдещето, а тя само нараства от насилието след смъртта на Флойд.

В понеделник в една от двете книжарници за канцеларски принадлежности на Patrick & Co в Сан Франциско влязъл крадец с нож; той взел раници и заплашил служителите, макар че никой не пострадал. Атаката била извършена, след като и в двата магазина били счупени прозорците и открадната стока, не само по време на протестите, но и два пъти, докато били затворени заради пандемията.

Собственикът Джейми Патрик изчислява, че въпреки покритието от застраховката, щетите ще струват между 15 000 и 20 000 долара. Това са много пари и в най-добрите време за един малък бизнес, но ситуацията е още по-тежка, когато приходите все още са ниски заради пандемията.

"Сменянето на прозорците и оправянето на всичко останало на този етап е трудна задача. Ние обаче подкрепяме всички хора, които протестират мирно", заяви Патрик.

Mercado, пазар в Минеаполис за търговци на дребно и ресторантьори от латиноамерикански произход, е затворен от март заради вируса. Ресторантите планирали да отворят откритите си пространства в понеделник, но решили да го отложат заради насилието и грабежите миналата седмица, каза главният мениджър на Mercado Едуардо Барера.

Наемателите все още не са посетили пазара и щетите все още не са оценени, заяви той.

"Нямам идея кога ще започнем да стъпваме на крака", признава Барера.