Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в интервю за РИА Новости, че е готов да спре транзита на енергийни ресурси (природен газ), в случай че Полша изпълни заплахата си за затваряне на границата.

"Слушайте, като почнат да ме притискат поляците или каквито и там други да са, мислите ли, че ще гледам някакви си договори? За какво говорим?", каза президентът на Беларус.

На въпрос дали говори сериозно, Лукашенко отговори: "Разбира се, че сериозно".

Полският парламент промени във вторник, 30 ноември, закона за държавната граница, като уреди временно да бъде ограничен достъпът до границата на Европейския съюз с Беларус, Русия и Украйна. Документът, който бе подписан от президента Анджей Дуда, позволява да се налага временна забрана за пребиваване в граничната зона. 

Газопроводи през Беларус - в синьо е тръбата за Европа - "Ямал", в червено са други линии

Източник: Gazprom

Предложението за поправки към закона беше направено заради противопоставянето по границата с Беларус. ЕС обвинява Беларус, че е довел хиляди хора от Близкия изток и ги е принудил да преминат границите му през Полша, Литва и Латвия. Беларус отрича това.

Това не е първата подобна заплаха от страна на Лукашенко.

На извънредно заседание на своите министри Лукашенко каза страната му може да прекъсне доставките по газопровода "Ямал-Европа" от Русия, като така опита да засили натиска върху европейските лидери във време на енергийна криза. 

"Ние топлим Европа, а те все още ни заплашват, че ще затворят границите", каза беларуският президент на 12 ноември пред своите министри.

"И какво, ако прекъснем (транзита на) природен газ към тях? Затова бих препоръчал на ръководствата на Полша, Литва и други безмозъчни хора да мислят, преди да говорят", предупреди тогава Лукашенко и думите бързо повишиха котировките на природния газ.

Защо е много малко вероятно Лукашенко да изпълни заплахата си

От една страна беларуският президент се заканва, че няма да се спре пред нищо, за да защити "суверенитета и независимостта на своята страна" и да прибегне до "наказателна" (както я вижда) за европейските потребители мярка. 

Някои коментатори смятат, че руският президент Владимир Путин би бил много щастлив да види прекъсването на енергийния транзит през Беларус, тъй като би могъл да обвини Лукашенко, като същевременно засили натиска върху Европа.

След първата заплаха говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че Минск не е консултирал с Москва възможността за спиране (намаляване) на доставките на газ за Европа.

Отговорът на въпроса по-горе е прост. Става дума за транзит, тоест Лукашенко заплашва да спре руски газ, транспортиран по договори на "Газпром" с европейски компании. И всяка намеса би предизвикал отговор от Москва, която няма да приеме допълнително нагнетяване на напрежение между ЕС и Русия. Тоест, при засилващата се интеграция между двете страни, е сигурно, че всички решения за съдбата на транзита на руския газ ще се вземат в Москва. И е сигурно, че Лукашенко не би тръгнал срещу Путин.

"Русия разчита на транзит през Беларус, за да изпълни европейските договори. Спирането на газопровода би навредило на дългосрочната пазарна позиция на Газпром, засилвайки опасенията за стабилността на руските доставки на газ", каза за CNBC Емре Пекер, директор на екипа за Европа в консултантската компания Eurasia Group.

Спирането на газовите потоци би било пагубно за икономиката на Беларус - подобно ирационално решение би струвало на Лукашенко около 300 милиона долара годишно  пропуснати приходи от транзит, поти толкова на колкото бе оценен удара от санкциите, наложени през лятото върху износа на нефтопродукти и поташ.