Лондон призна, че ще анулира Протокола за Северна Ирландия

Със закон Великобритания ще се отметне от договорения особен митнически режим с една от съставните си части, единствена със сухоземна граница с ЕС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой не сее съмнявал , че англосаксонската сган ще изпълни това , което е обещала....

Шотландия, Ирландия ...

Хохохо, същите малоумни номера като при преговорите за Брекзита! Искаме - не искаме! Искаме Брекзит, ама да си имаме всичките привилегии като преди! Пълни палячовци.

ще лапат бахура

Догодина ще е голям сейр в ЮК! От сега съм си приготвил пуканките! ХАХАХАХАХАХАХА

Ако си в БГ, по-скоро приготви печените киселици.

ИРА ще са много доволни от този закон! ХАХАХАХАХАХА Тулупа верно си е поставил трудната цел да съсипе и разпадне Великобритания!

Борката е голям пич ! Харесва ми . Също като Тръмп е !

Още доста ще пада няма страшно.

Англичаните винаги играят с белязани карти в геополитиката. Затова и винаги пропагандират феър плей. Ще ми се да зная това, което британския елит знае. Не случайно ги правят тия неща. Ако и на някой да му се струват глупави. А да се има в предвид, че Тръмп обеща преференциални отношения на САЩ с Великобритания, на своя приятел Борис.

Тръмп им е приготвил такава дебела тояга в гъзовете, че ум ще им зайде като разберат:)))

Но Тръмп е човек на който не може да се вярва, днес мисли едно, утре друго. Ако "велика" Британия не му играе по свирката, той доста бързо ще се обърне.

След Шотландия май и Северна Ирландия върви към референдум за излизане от Велика Британия. А колко велика ще си остане ще го раберем впоследствие.

нали знаете, че в Северна Ирландия половината са за обединения с Ирландия, а другите искат да са част от Великобритания? Нещо като Сърбите и Косоварите са. За да не се избиват едни други половината британска армия, беше постоянно командирована там. Имало е телени огради по средата на улицата да дели двете групи....... Северна Ирландия няма да се отдели лесно от Великобритания. Обаче може да се запали много лесно нова гражданска война там. Също както става в Косово.... утре ще стане някоя малка катастрофа и ще извадят автоматите и бомбите от мазите..... после стой и гледай 20 години не могат да ги помирят. Щото те започват и на родова основа да се трепят - "тоя уби леля ми, аз ще изнасиля дъщеря му"........

Моментната ситуация тук не е точно такава. Проблемът в Северна Ирландия е във факта, че фундаментът на мира, или по-точно иставането на така наречените "проблеми" в миналото, е липсата на граница между двете части на острова и съответно правото на гражданите в Северна Ирландия да се самоопределят както пожелаят - ирландци или британци, или и двете. В момента части от юнионисткото движение са изключително разочаровани от британското правителство и факта, че буквално ще бъдат "хвърлени под автобуса", както се казва в английски. Също така, Good Friday Agreement има провизия за автоматичен референдум за обединяване на двете Ирландии, в случай на качествено изменение на ситуацията откъм ингеграция - т.е. в момента, в който има дори малки наченки на митници или каквито и да било граници, такъв референдум е вписан в Good Friday Agreement, който е част от действащото международно законодателство и беше договорен с помощта на САЩ и ЕС. Накратко - не са като косоварите и сърбите, защото сърбите и косоварите са етнически различни групи, културно изключително различни групи. В Северна Ирландия говорим за един и същ народ, етнически. Разделението е протестанти и католици, НО младите хора не се интересуват от това. Те просто искат мир и искат държавата да не е разделена - т.е. дори да е разделена на книга, да могат да си функционират като една държава, което е принципа на Good Friday Agreement.

кога ще започне зарята в Лондон? Аз бях там за пръв път 1999 и на няколко пъти ме сваляха от метрото заради бомби...... Борис Джонсън ще унищожи над 40 годишни усилия да се направи мирно споразумение и да се запази работещо. Милиарди лири и Евра се изсипаха в тоя регион, за да се поддържа мир и да се изгради работеща икономика..... Сега пак ще гледаме всяка вечер репортажи за ИРА, Шин Фейн и т.н. ..... те Шин Фейн наскоро спечелиха изборите в Ирландия. Само отбелязвам.....

този път не им трябва заря...

те тия от ИРА безплатно я организират зарята. В метрото в час пик обикновено......

Мда, доста кОрвенски английски номерца. Думата им не вАжи и една година, така излиза

На скапания ЕС така се играе !

Путлер, ти ли си бе колега?

А някой пита ли (северно)ирландците ... или англичаните си гласуват нещо за тях и решават, че е ок и за ирландците. Затова Шин Фейн са на крачка от разцепване на ЮК и обединение на Ирландиите ... Шотландците са следващите...

не съвсем - северна и "южна" Ирландия имат дребен религиозен конфликт, който трови отношенията. Там ще си помислят преди да се обединят.. не така стои въпроса с Шотландия. На предният референдум противниците на независимостта победиха заради една дума от Брюксел, че независимост означава Шотландия аут от ЕС... е сега вече това не ги спира изобщо.