Европейският съюз съобщи късно снощи, че Великобритания е поискала тримесечно отлагане на въвеждането на някои търговски проверки след Брекзит, които са източник на напрежение между двете страни и на нестабилност за Северна Ирландия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европейската комисия посочи, че Лондон е поискал отлагане до 30 септември на правилата, на практика забраняващи транспорта на охладено месо и месни продукти (като наденички, откъдето дойде и това "война на наденичките" - б.р.) от Англия, Шотландия и Уелс в Северна Ирландия. Регулацията трябваше да влезе в сила в края на юни.

ЕС заяви, че ще направи оценка на молбата. В изявление заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович посочи, че ще опита възможно най-скоро да се срещне с британския преговарящ Дейвид Фрост, за да обсъди искането в подробности.

Великобритания и ЕС водят спор около прилагането на споразумението за търговските им отношения след Брекзит за Северна Ирландия - единствената част от Обединеното кралство, която има граница с Общността.

Споразумението за Брекзит предвижда да бъдат установени митнически и гранични проверки за някои стоки, транспортирани между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания. Разпоредбите имат за цел да запазят отворена границата на остров Ирландия (между двете Ирландии, едната член на ЕС - б.р.) - ключов елемент от мирния процес за Северна Ирландия. Според някои юнионисти в Северна Ирландия обаче това означава да се прокара граница през Ирландско море и да бъдат отслабени връзките на района с останалата част на Великобритания.

Лондон едностранно отложи въвеждането на някои проверки, особено на месото и месните проверки, които транспортира към Северна Ирландия, заради което ЕС заплаши с юридически действия.

Двете страни преговарят в опит да разрешат спора, но според Фрост не е постигнат голям напредък.

В конфликта бе въвлечен дори президентът на САЩ Джо Байдън, който изрази притеснения от евентуален риск за мирното споразумение за Северна Ирландия.

Да припомним, че според Протокола за Северна Ирландия, за да се избегне физическата граница между двете Ирландии и очакваното напрежнеие при такъв вариант, на практика Северна Ирландия остана част от Общия европейски пазар. По тази причина ЕС настоява за (санитарни) проверки на доставеното в Северна Ирлансия месо и месни продукти, примерно от Англия.