Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Европейския съюз и Великобритания да мислят за дългосрочните си отношения и да сложат край на двустранния спор за търговските правила след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Практическият развод между бившите партньори поражда тежки въпроси, така както и преговорите по Брекзит.

Брюксел обеща наказателни мерки, ако Лондон не се придържа към правилата между двете страни, действащи от началото на годината, от реалното влизане на Брекзит в действие.

За какво става дума - за протокола за Северна Ирландия

Поредният спор е за това, че Лондон отложи прилагането на новите проверки на някои стоки, транспортирани в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, въпреки че са задължителни според споразумението за отношенията след Брекзит. Великобритания се оправдава, че тези проверки обременяват финансово нейния бизнес и дестабилизират мирния процес в Северна Ирландия.

Протоколът за Северна Ирландия - свързан с Брекзит механизъм - на практика създава търговска граница в Ирландско море, за да се избегнат гранични проверки между британската провинция Северна Ирландия и членуващата в ЕС Република Ирландия. Отворената ирландска граница помогна за укрепването на мирния процес, който сложи край на десетилетния конфликт между двете големи религиозни общности в Северна Ирландия, отбелязва АП. В началото на април се стигна до политически вълнения, дори остри сблъсъци, които според някои има риск да се повторят по време на традиционните шествия, организирани през юли от юнионистите.

На практика британската област Северна Ирландия търговски принадлежи на Европейския съюз.  

Това породи спорове по новите мерки за контрол върху търговията между Великобритания и Северна Ирландия, която се намира от другата страна на Ирландско море. Тези мерки затрудняват търговския обмен и предизвикват гнева на юнионистите, които държат областта да остане част от Обединеното кралство.

"Месният" протокол

Сега ЕС заплашва с ответни действия, ако Великобритания не въведе изцяло предвидените проверки, които трябва да включват забрана от следващия месец на транспортирането на замразено месо и месни продукти от Англия, Шотландия и Уелс в Северна Ирландия. Забраната се налага, защото Лондон и ЕС още не са постигнали споразумение за внос и износ на храни от Великобритания за ЕС.

До началото на юли действа шестмесечен гратисен период, през който е разрешено движението на хранителни продукти между Великобритания и Северна Ирландия, стига да има документи (сертификати), придружаващи продуктите, но той изтича. Това правило важи и за някои семена и растителни продукти.

Спорът дори получи публичност като "войната за наденичките".

А Великобритания явно иска да отложи влизането в сила на тези ограничителни мерки.

"Знаем, че споразумението за излизане от ЕС и протоколът (за Северна Ирландия) са най-доброто, което можехме да постигнем в сложната ситуация", каза Фон дер Лайен и допълни: "Сега е общ дълг и на двете страни да гарантираме, че те работят, и да ги прилагаме."

"Винаги съм казвала, че искам да вървя със стари приятели по нови пътища", заяви днес Фон дер Лайен и добави: "Виждаме, че сега в началото има трудности и остават сериозни въпроси, които трябва да бъдат уредени. Дълбоко убедена съм, че чрез конструктивен подход и с идеята за разбирането, че изграждаме дългосрочни отношения, тези проблеми може да бъдат преодолени."