Литовските власти обявиха, че забраната за транзитния превоз през тяхна територия към руския ексклав Калининград на стоки, обект на санкции от ЕС, трябва да влезе в сила от събота, съобщи Ройтерс.

Информацията за забраната дойде в петък във видео, публикувано от регионалния губернатор на Калининград Антон Алиханов.

Сред стоките, на които ЕС наложи санкции, са въглища, метали, строителни материали и високи технологии. Алиханов каза, че забраната ще включи около 50 процента от стоките, които се внасят в Калининград.

Незабавното влизане на санкциите в сила беше потвърдено от товарното подразделение на литовските държавни железници в писмо до клиентите след "уточнение" от Европейската комисия за механизма на прилагане на санкциите.

Алиханов призова гражданите да не се впускат в паническо пазаруване и съобщи, че два кораба вече превозват стоки между Калининград и Санкт Петербург, а още седем ще се включат в маршрута до края на годината. "Нашите фериботи ще се справят с всички товари", заяви той в събота.

Затворен между териториите на членките на ЕС и на НАТО Полша и Литва, Калининград получава доставки от Русия чрез железопътен транспорт и газопроводи през Литва. В града е разположено командването на руския балтийски флот.