В днешно време пазаруването онлайн става все по-често срещано явление. Комфортът от това да посещавате най-различни магазини и да разглеждате продуктите им, без да излизате от вкъщи, е безспорен - особено в зимните месеци.

Проучване на Евростат (статистическа служба към Европейската комисия) показва, че над една четвърт от българите, които ползват интернет, пазаруват онлайн, като тенденцията е броят им да се увеличава. Всъщност, за последните пет години делът на хората у нас, които купуват най-различни продукти в интернет, е нараснал почти тройно - от около 10% през 2012 г. - до около 30% за миналата година.

Данните на Евростат разкриват, че най-често българите пазаруват онлайн стоките за дома. Следват пътувания и хотелски резервации, билети за концерти, театър, кино и други събития, покупка на дрехи и спортни стоки, както и поръчването на технологични джаджи.

Жителите на столицата и най-големите ни градове дори си правят онлайн поръчки за храна.

Не всичко с пазаруването в интернет обаче е толкова розово - някои потребители се оплакват от неочаквани такси и измама. В последният случай стоките или не са пристигнали или са се случили злоупотреби с данните от дебитната/кредитната карта на купувача.

И тъй като в близкото бъдеще мнозинството от икономически активните граждани на България ще извършват покупки в интернет, то ние ще ви запознаем с няколко лесни съвета за по-сигурен и надежден онлайн шопинг:

Онлайн пазаруването е много по-лесно и удобно

Снимка: Shutterstock

1. Използвайте доказани сайтове

Всеки интернет потребител - дори и този, който не пазарува в интернет, знае кои са най-големите онлайн магазини. С времето те са се доказали като достатъчно надеждни, а известността им и тяхното разрастване е добър показател за това.

Чрез реклами във "Фейсбук", със спам в електронната ви пощата или случайно - възможно е да попаднете на сайтове, които предлагат твърде любопитни стоки, на твърде ниски цени. Нашият съвет обаче е да не се изкушавате - много от тези сайтове са измамни, а вие може да не получите поръчаната и заплатена стока.

Експертите съветват да внимавате дали името на сайтът, от който поръчвате, не е фалшиво - например amason.com вместо amazon.com. Дяволът, както се казва, е в детайлите, а една различна буква е от съществено значение.

Домейните със странни имена, като например prada-at-awesome-price.com или the-bestonlineshopping.com също трябва да се избягват на всяка цена.

Обръщайте внимание на URL адреса на сайта, от който пазарувате

Снимка: Shutterstock

2. HTTPS, а не HTTP

Този съвет е по-специфичен, но много важен - пазарувайте само от сайтове, чийто URL адрес започва с https://, а не с http://. Разликата тук отново е много малка на пръв поглед - само една буква S, но е изключително съществена.

HTTPS е много по-сигурен, осигурявайки защитена връзка при преноса на данни между интернет потребителите. Протоколът двупосочно криптира връзката между клиент и сървър, което осигурява защита срещу подслушване, подправяне или фалшифициране на съдържанието на съобщенията.

На практика това дава достатъчно гаранции, че потребителят се свързва с правилния сайт (а не фалшиво копие), както и гарантира, че съдържанието на съобщенията между потребителя и сайта не може да се прочете или подправи от трети страни.

В случая на пазаруването онлайн HTTPS гарантира, че данните на дебитната или кредитната ви карта ще са надеждно защитени.

3. Имайте специален имейл адрес за шопинг

Когато пазарувате онлайн, трябва да предоставите своя имейл адрес. Нашият съвет е да имате отделна поща, която да е само за онлайн пазаруване. Това ви дава две предимства:

- Ако сайтът, от който пазарувате, някога бъде хакнат или е компрометиран по друг начин, вашите важни лични данни (които присъстват в основния ви имейл) не са изложени на риск.

- Всички промоционални и маркетингови имейли отиват в пощата ви за пазаруване, което ви позволява да спестите много пространство за основната си електронна поща.

Не ползвайте елементарни пароли

Снимка: Shutterstock

4. Ползвайте трудни и различни пароли

Профилите ви в онлайн магазините трябва да имат трудни, а най-добре и различни пароли. Киберпрестъпниците винаги пробват първо най-лесните комбинации, а ако имате сложна парола, то тя е трудна за налучкване.

Ако имате различна парола за всеки един различен акаунт, то дори и киберпрестъпниците да хакнат един от профилите ви, то те няма да получат достъп до останалите ви акаунти.

5. Имайте надеждна антивирусна

Чистият от вируси и зловреден софтуер компютър е ключов за сигурното пазаруване онлайн. Експертите препоръчват да имате надеждна антивирусна програма, да извършвате периодични проверки и въобще - "да поддържате компютъра си в добро здраве".

6. Пазарувайте само от личното си устройство

Понякога измамите, свързани с онлайн пазаруването, стават по офлайн начин. Често компютърът помни вашия профил, когато пазарувате в някой сайт. Това прави цялата процедура по-лесна за потребителя, но ако профилът ви е запомнен на чужд компютър има риск някой да прави покупки от ваше име.

7. Проверявайте извлеченията си

Тук мобилното банкиране отново може да ви е много полезно - редовната проверка на дейността по дебитната или кредитната ви карта помага да се установи дали има някаква нередност. Помнете, че желязото се кове докато е горещо, а нехайството може да доведе до натрупване на солидни загуби.

8. Гледайте за твърде ниски цени и лош дизайн

Лошият дизайн на един онлайн магазин е нещо, което не непременно означава измама, но е аларма, която трябва да ви подскаже няколко неща. Възможно е този онлайн магазин вече да не функционира, собственикът му да няма опит в продажбите онлайн, да няма средства или сайтът да е фалшив.

Твърде ниските цени също са белег за възможна измама - никой истински търговец няма да ви продаде най-новия iPhone за 150 долара.

09. Бъдете недоверчиви

Този твърде общ съвет може да се окаже животоспасяващ в интернет - избягвайте да кликате на странни линкове, не вярвайте на твърде щедрите намаления и ниски цени, не отваряйте спам писмата в пощата си, и бъдете внимателни за пощата на техния получател - има голяма разлика между support@ebay.com и supportebay@gmail.com.

Онлайн пазаруването може да ви спести редица неприятности, характерни за купуването на стоки офлайн

Снимка: Shutterstock

Въоръжени с тези съвети, онлайн пазаруването би било много по-сигурно и приятно. Все пак кой иска да обикаля по молове, да чака по опашки или да се блъска в препълнените около коледа магазини, когато може да пазарува на чаша чай от своя домашен компютър?