От няколко години усилено се говори за виртуалната реалност. Посредством специални шлемове всеки може да изживее своеобразно приключение - возене на влакче на ужасите, спускане във вода с акули и много други подобни. Стига да имате мощен компютър или гейминг конзола може да изпробвате и игри с по-високо ниво на интерактивност. Проблемът обаче е, че към този момент виртуалната реалност може да се използва предимно за удоволствие - гледане на панорамни кадри, VR филми, игри или рисуване. Междувременно в света ни навлиза все повече една друга технология.

Добавена и виртуална реалност

За да функционира виртуалната реалност (VR), тя трябва да ви потопи в своя изцяло изкуствен свят. Това става чрез мощен процесор, сензори за следене на движенията на очите и главата, както и чрез екран с достатъчно висока резолюция. Комбинацията от всичко това не е толкова евтина и лесно постижима, заради което става налична едва преди няколко години - макар с виртуалната реалност да се експериментира още от 80-те.

Бъдещето е на умните лещи с добавена реалност, категорични са специалистите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Неприятен ефект от използването на технологията е прилошаване и завиване на свят. След 30 или 60 минутна употреба почти всички изпробвали изживяването се оплакват от прилошаване, наподобяващо морска болест. Това е така, защото тялото казва на мозъка, че не се движи, но във виртуалната реалност очите виждат, че се движи, и организмът се обърква.

За сметка на това добавената реалност (AR) може да функционира дори и от вашия смартфон. Някои компании разработват свои шлемове, очила или лещи с добавена реалност, но в повечето случаи се използват именно новите телефони.

Добавената реалност наслагва компютърно-генерирани изображения върху визуалната информация от реално обкръжаващата ни среда. Пример за това са някои приложения за върховите смартфони, които показват колко калории има в храната в чинията пред вас, стига да насочите камерата към нея.

Тъй като добавената реалност показва картини и от реалния свят, тя няма как да предизвика състояние, наподобяващо морска болест.

Защо добавената реалност побеждава

Докато виртуалната реалност е предимно насочена към забавлението, то допълнената реалност има много повече реални приложения.

Приложение казва състава и калориите на храната пред вас

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вече споменахме, че чрез камерата на смартфона и специален алгоритъм, на екрана на телефона могат да излизат кадри не само на това, какво е в чинията ви, но и колко калории е то. Приложенията на AR в смартфоните обаче не се изчерпват до тук. Възможно е при сканиране на даден предмет, да виждате цената му в онлайн магазин за продажби. Може би най-полезната комбинация обаче включва и модерните напоследък ToF сензори. Благодарение на тях вие може да използвате смартфона си като рулетка. Необходимо е единствено да сте си пуснали камерата. Отново пред вас ще се появят не само кадрите, представящи ви какво виждате в действителност, но и информация като дължина, лице или обем.

Добавената реалност може да се използва и в хирургията, като посредством специални очила, хирурзите биха могли да виждат най-подходящите места за правенето на разрез.

Оптимизациите могат да се постигнат дори с таблет, а не с умни очила

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

AR представя разнообразни възможности за повишаване на ефективността и спестяването на разходи в много области на бизнес логистиката, като транспорт, складиране и оптимизация на маршрути. Транспортната компания DHL вече е въвела очила с добавена реалност в някои от складовете си. Те показват на работниците най-краткия маршрут в рамките на склада, за да намерят и изберат нужния артикул най-бързо. Предоставянето на работници на по-ефективни начини да се заемат с работата си е един от най-добрите случаи на използване на AR в съвременната бизнес среда.

Добавената реалност може да се използва дори в училище, стига учениците да имат таблет или смартфон. Благодарение на специални приложения те могат да научават множество необходими и любопитни факти по интерактивен и модерен метод, който наистина да ги заинтригува. Чрез AR могат да се създават и своеобразни игри, в които да се приложи наученото.

Технологията за добавена реалност има приложение дори в архитектурата

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вече са налични и приложения, благодарение на които върху вашия образ може да се наложи определен тип грим, дрехи или часовници. Всички те са създадени от много скъпи и луксозни марки с голяма доза внимание. Идеята е, че щом може да пазарувате от вкъщи, то е редно и да може да изпробвате закупеното от вкъщи - при това преди да сте го поръчали.

От всичко споменато до тук става ясно, че освен по-лесна и широкодостъпна за употреба, добавената реалност е по-ценна за бизнеса и публичните услуги. Приложенията ѝ се разпростират далеч извън света на забавленията и е само въпрос на време да се увеличават.

Виртуалната реалност не успа да осъществи пророкувания си успех

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Създаването на умни лещи, които да наслагват полезна информация върху заобикалящата ни реалност ще е крайъгълният камък, след който добавената реалност може да се превърне в толкова нормално нещо за нас, колкото компютъра и смартфона. Последните две устройства най-вероятно биха били заменени от умните лещи, убедени са футуролозите.

Изследванията на икономистите сочат, че от сектор носещ около 1 милиард долара годишно, добавената реалност ще дава приходи в размер на около 20 милиарда долара само след 5 години. И това е според консервативните прогнози, защото по-смелите изследвания стигат до прогнозирани приходи в размер на 85 милиарда долара за 2025 година.