Проектът за газопровода "Турски поток" открива възможности за разширяване на сътрудничеството между Русия и България, но трябва да бъдат получени твърди гаранции от страна на Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат осуетени от Брюксел, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Ларвов, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

"Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за разширяване на практическото сътрудничество, на първо място, в енергийната и търговско-икономическата сфери. Още повече, че потенциалът тук е много солиден. Проектът за газопровода "Турски поток" открива широки възможности за съвместно прилагане на усилия. Продължаването му по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на вашата страна. Предвид печалния опит от "Южен поток", трябва да бъдат получени твърди гаранции от Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат осуетени чрез произволни решения от Брюксел", заяви министърът в интервю пред българска медия.

Проектът "Турски поток" предполага строителството на газопровод, състоящ се от две тръби с мощност по 15,75 млрд. куб. м. всяка. Първото разклонение е предназначено за доставяне на руски газ за турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа. Очаква се газопровода да бъде пуснат до края на 2019 година.