В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма налична информация за това българската държава да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазари. Не ни е известно да има такива данни, каза Надя Минчева, директор на дирекция "Право и политика на конкуренцията" при КЗК, при изслушването й от членовете на действащата Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите заради продължаващата тенденция за покачване цените на горивата, предаде БТА.

Тя напомни, че в другите държави правителствата се намесват само с краткотрайни мерки при цените на горивата, като те са с временен характер и целят решаване да проблем от обществено значение.

Българската държава по никакъв начин не участва в прякото купуване на суровини, преработката им или разпространяването им на свободния пазар, обобщи председателят на комисията Искрен Митев и допълни, че това се прави от частни компании.

В отговор на въпрос на Митев, Надя Минчева напомни, че Комисията е дала препоръки по темата с горивата още от 2019 г. Сред тях е да бъдат изградени държавни данъчни складове, складовете, които се ползват от държавния резерв, също могат да бъдат използвани за тези цели, подпомагане на търговията и за складиране на горива. Предложението за електронна платформа, която в реално време да информира за свободните вместимости, е адекватен и модерен подход, който може да бъде използван, допълни Минчева.

Тези дни депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев обвини правителство, че бензинът се продава в България с един лев надценка за литър, която, по думите му, отивала в неясно чии джобове.

Последва и реакция на Комисия за защита на конкуренцията, която изпрати информация до медиите по повод коментарите за цените на горивата в странатаче, в която напомни, че по закон няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на "спекула" и защита на потребителите.