Професионалните федерации на КТ "Подкрепа" прогнозират нова вълна от безработни в края на май, когато ще изтекат всички платени и неплатени отпуски на работниците. Тогава работодателите ще се освободят от доста хора, каза в интервю за БТА икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Сега регистрираните безработни са около 100 000, но по някои прогнози могат да надхвърлят 300 000.

Индустрията, както и дистанционните услуги, IT секторът са се справили най-добре от началото на извънредното положение досега, отбеляза експертът. Нейният коментар е, че индустрията не е побързала да се освободи от работниците, тъй като стремежът там е да се запазят хората, обучени да работят на конкретно място по конкретен начин.

Проблемът, според Григорова, е че тези, които са затворили до момента, са давали платен и неплатен отпуск на работниците, но дните отпуск вече свършват.

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" отбеляза, че IT секторът не е бил засегнат до момента, но ако няма за кого да прави софтуер в реалния сектор, кризата ще се отрази и на заетите там.

Кои първи станаха безработни

Първите останали без работа по време на извънредното положение са тези, които работят на сиво, без договори, каза експертът и допълни, че тях ги няма в статистиката на безработните. А статистиката показва, че от началото на извънредното положение има над 100 000 новорегистрирани безработни.

Затова синдикати и работодатели на вчерашното заcедание на НСТС са се разбрали да поискат от правителството през 2020 година за периода на кризата да има облекчения за достъпа до обезщетение, както и за самото обезщетение, каза Григорова. Постигнато е съгласие между синдикатите и работодателите до края на 2020 година да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава минимално обезщетение за 4 месеца. Обезщетението да се изчислява по общия ред, като единственото условие би трябвало да е общото изискване - 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риск.

Обсъдено е дали да има изобщо минимално обезщетение за безработица през тази година или да се прилага само правилото - 60 процента от осигурителния доход на работника. По данни на синдикатите 40 процента от 100-те хиляди безработни от началото на извънредното положение са на минимално обезщетение, тъй като са осигурявани на ниски заплати.

Очакваме предложенията ни да бъдат подкрепени от правителството, каза Ваня Григорова.

Тези около 40 000 души ще получат сериозна подкрепа, ако предложението бъде възприето от правителството, каза след вчерашния тристранен съвет президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Затова е ключово да се намерят необходимите според нашите изчисления 125 млн. лв. и да бъде увеличено минималното обезщетение за безработица на 17 лв.", каза той неотдавна в интервю за "24 часа".

Минималният и максимален размер на обезщетението за безработица за 2020 г. са съответно 9,00 лв. - или 190 лева месечно, и 74,29 лв. на ден. 

Това са изрядни към системата хора, каза  по адрес на получаващите минимално обезщетение . за да може хората да получават 60% от минималната работна заплата - около 366 лв."

Има ли пари НОИ да посрещне по-големите плащания

В края на март управителят на НОИ Ивайло Иванов прогнозира, че безработицата в България ще се увеличи заради пандемията. В същото време отбеляза, че НОИ има готовност да реагира с думите: "в бюджета има достатъчно пари".

Бюджетът на НОИ за тази година е 12,5 млрд. лева, от които 438 млн. лева са за Фонд "Безработица", 1,3 млрд. лева са за изплащане на различните видове болнични. Към момента има средства за покриване на тези разходи, категоричен бе Иванов в интервю по bTV.

Тогава управителят на Осигурителния институт посочи, че сред най-голямата очертаваща се група безработни са завръщащите се от чужбина. Те са едни от първите, които ще се обърнат към Агенцията по заетостта и към НОИ, изтъкна Иванов.

"Всички имат право на 60% от осигурителния доход като обезщетение. Има достатъчно пари в НОИ", увери в края на март Ивайло Иванов.

Колко инжектира държавният бюджет

Народното събрание наскоро одобри актуализация в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г., с която осигури допълнително 1 милиард лева за изплащане от фонд "Безработица" на компенсации на работодатели, чиято стопанска дейност е засегната от въведените мерки за превенция на разпространението на COVID-19 в България.

Инжекцията е по-скоро за туширане на увеличаваща се безработица (например мярката 60:40).

С актуализацията парламентът прие също с 430 милиона лева да бъде намалена планираната стойност на приходите от осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване за 2020 г.

В резултат от двете мерки трансферът от държавния бюджет за покриване на недостига от средства в държавното обществено осигуряване бе увеличен с 1,43 милиарда лева.