В момента намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3000 на ден, а свързани с кризата с коронавируса са около 1000 души дневно. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По отношение на завърналите се от чужбина безработни Сачева каза, че те са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата.

По отношение на мярката 60/40 министърът заяви, че тя ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. Всеки ден нарастват с почти хиляда заявленията от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея.

Средствата, които са дадени по мярката 60/40, се изплащат поетапно. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март.

Министър Сачева заяви, че в момента се дискутира мярката да продължи да действа след 30 юни.

"Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи. За месеците на криза тя върши работа, полезна е и задържа нивата на безработица", каза Сачева.

По думите й предстоят промени за определени сектори, където приносът на работодателите може да бъде намален.

Министърът коментира и т.нар "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят.

"Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент, каза Сачева. - За целта са направени две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лв, а в НС ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж."

"Ние се опитваме да бъдем максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят и в тази връзка поне що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички мерки, които са предприети и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са гарантирани. Що се отнася до активните хора - мерките, които сме предложили, не са се разгърнали в пълен мащаб. Икономически активните не искат помощи, искат работа", каза още Сачева.

Секторите, в които се търсят хора, са в здравеопазването, социалните услуги, в общините, производства на храни и напитки, транспорт, логистика, туризъм, селско стопанство.

Министър Сачева разкри, че продължават да се правят тестове масово в домовете за стари хора, в домовете за социални услуги.

Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал.

"За момента има 89 души, които са заразени, 5 души които починаха. 30 човека са работещите в тези домове", каза Сачева.

За момента Видин е областта, в която има концентрация на заболели. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма заразени.