Жизненоважно е европейският възстановителен план от 750 милиарда евро да бъде успешен и целта средствата да бъдат отпуснати в началото на 2021 година трябва да бъде изпълнена на всяка цена. Това заявява президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в интервю за в. "Монд", цитирано от Франс прес и БТА.

Ако планът не бъде конкретно насочен, ако се губи в административните лабиринти и не подхрани реалната икономика, за да ориентира страните към цифровизацията и зелената икономика, ще сме пропуснали историческа възможност да променим коренно нещата, изтъква Лагард.

Преговорите по извънредния план, приет през юли от 27-те, за да се помогне на страните членки да се справят с икономическите последици от здравната криза, забуксуваха в Европейския парламент по въпроса за обвързването на отпускането на тези средства със спазването на върховенството на закона.

"Топката е в полето на държавите, които трябва да представят своите възстановителни планове - а някои вече са готови - и на Европейската комисия, която ще трябва много бързо да ги разгледа подробно. Политиците също трябва да бързат, по-специално националните парламенти, за да приемат плановете", допълва ръководителката на ЕЦБ.


Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде готов до края на тази година, а ще се изпълнява от следващото правителство, каза наскоро вицепремиерът Томислав Дончев. "Мисля, че като национално усилие, ние в общи линии, в рамките на тази година трябва да бъдем готови."


"Жизненоважно е този извънреден план, който премахна много табута в някои страни, да бъде успешен", подчертава Лагард.

В интервюто за "Монд" президентът на ЕЦБ предупреждава европейските страни да не оттеглят преждевременно подкрепата за икономиката.

По думите й, мерките за овладяване на пандемията в Европа като вечерния час в 21 часа в някои големи френски градове, забраната за частни тържества в Италия или частичното ограничаване на пътуванията в Нидерландия ще окажат натиск върху конюнктурата.

Лагард посочва, че ЕЦБ ще следи внимателно икономическите показатели през есента след подема, настъпил през лятото, макар и неравномерно и не съвсем цялостно. "Централният сценарий за 2020 година е за спад на БВП средно с 8 процента в еврозоната, включвайки хипотезите за частични и локализирани ограничителни мерки. Ако ситуацията се влоши, това разбира се ще помрачи прогнозите ни, които ще преразгледаме през декември", изтъква ръководителят на ЕЦБ.

Според нея най-сериозното отражение от пандемията е загубата на работни места. "Това е заплаха за социалната система, доходите на домакинствата, търсенето и растежа. Правителствата от еврозоната трябва да обърнат особено внимание на това. От основно значение е спасителните мерки в бюджетите, въведени от правителствата по време на кризата, да не бъдат премахвани преждевременно", предупреждава Кристин Лагард.

Ръководителят на ЕЦБ смята, че икономическото възстановяване "рискува да загуби скорост" заради втората вълна от коронавирусни инфекции и че ЕЦБ може да добави повече стимули, ако това се наложи, предаде Асошиейтед прес.