Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поиска днес от лидерите на ЕС да увеличат седемгодишния бюджет на блока с още 39 милиарда евро, предаде Ройтерс. Така те ще съживят буксуващите преговори по възстановителния пакет на ЕС за подпомагане на икономиките, изпаднали в рецесия.

Пред лидерите на 27-те страни членки на ЕС Сасоли отбеляза, че допълнителните средства, които парламентът иска да използва за научноизследователска дейност, здравеопазване, образование и сигурност, биха били капка в морето спрямо общата сума от 1,8 трилиона евро за многогодишния бюджет и плана за възстановяване.

След маратонска среща на върха през юли европейските ръководители одобриха седемгодишния бюджет и план за възстановяване, който трябва да извади икономиката на Стария континент от най-дълбоката й рецесия, предизвикана от пандемията от Ковид-19.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европарламента и ратифицирано от националните парламенти на страните членки.

В момента преговорите са в застой. Във вашите ръце е да ги задействате отново, каза председателят на ЕП пред европейските лидери в Брюксел.

Призивът на Сасоли е би приет хладно, според високопоставен източник от ЕС.

Редица лидери, начело с германския канцлер Ангела Меркел, му отговориха, че няма как да бъде преразгледано юлското споразумение. Има пълно единодушие по този въпрос, каза източникът.

Сасоли уточни, че предложението на парламента е техническа корекция, а не повторно отваряне на споразумението от юли.

Друг спорен въпрос, който блокира сделката за пакета от 1,8 трилиона евро, е изискването отпускането на парите да е обвързано със спазването на върховенството на закона от националните правителства.

Това е анатема за Полша и Унгария, които са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, отбелязва Ройтерс.