Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди днес, че прибягването до протекционизъм може да отслаби перспективите за възстановяване на световната икономика, в момент когато е възможно да се появят по-неблагоприятни сценарии в зависимост от развитието на пандемията, предаде Ройтерс.

Все още има голяма несигурност за влиянието върху здравето и икономиката на пандемията от коронавирус, каза Георгиева на онлайн форум.

Запитана доколко е обезпокоена, че нарастващото напрежение между САЩ и Китай може да застраши световната икономика, управляващият директор на МВФ отговори, че е "изключително важно да устоим на това, което може би е естествен импулс да се оттегляме зад границите си".

Възобновяването на световната търговия е жизнено важно за възстановяването на световната икономика, подчерта тя.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, 8 май, че все още не е решил как да продължи търговските отношения с Китай, макар малко по-рано преговарящите от двете страни да съобщиха, че са ангажирани със сделката, предаде ДПА.

Вижте, в много труден момент съм по отношение на Китай, каза Тръмп в интервю за телевизия Фокс.

Само часове по-рано бе проведен телеконферентен разговор между китайския вицепремиер Лю Хъ, американския министър на финансите Стивън Мнучин и постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър по първата фаза от търговската сделка, която бе договорена между Вашингтон и Пекин миналата година.

"Двете страни се съгласиха, че бе постигнат добър напредък по създаването на правителствената инфраструктура, необходима, за да стане споразумението успешно", посочи Лайтхайзър.

Представителите на САЩ и Китай се ангажираха да приложат на практика сделката, която включва обещание от Китай да купува американски стоки за 200 млрд. долара през следващите две години и да въведе по-строги правила за интелектуалната собственост.