Представители на близо 200 страни, които участват в международната конференция за климата КОП28, провеждаща се в Дубай, са се споразумели да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива, за да предотвратят най-лошия сценарий в резултат на промените на климата. Това е първа по рода си подобна сделка и сигнализира за евентуалния край на времената на петрола, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Сделката, сключена след две седмици трудни преговори, има за цел да изпрати сигнал към инвеститорите и политиците, че светът е обединен в желанието си да се откъсне от изкопаемите горива.

Какво постигна споразумението

Постигнатата сделка призовава за "преход от изкопаеми горива в енергийните системи, по справедлив, организиран и честен начин (...) така че да се постигне нулева нетна стойност до 2050 г. в съответствие с науката".

Също така се призовава за утрояване на капацитета за производство на възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г., ускоряване на усилията за намаляване на използването на въглища и развитие на технологии като тези за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, които могат да помогнат на трудни за декарбонизиране индустрии.

Сега, когато сделката е сключена, държавите са отговорни за изпълнението на споразуменията чрез национални политики и инвестиции.

От думи към дела

Председателят на срещата на високо равнище за климата КОП28 Султан Ахмед Ал Джабер е определил сделката като "историческа", но е добавил, че истинският й успех ще бъде в нейното изпълнение.

"Ние сме това, което вършим, а не това, което говорим", е заявил той пред препълнената пленарна сесия на срещата на върха. "Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да превърнем това споразумение в осезаеми действия", е добавил Ал Джабер.

"За първи път светът се обединява около толкова ясен текст относно необходимостта от преход от изкопаемите горива", е казал министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде, според когото "това беше слонът в стаята. Най-накрая се обърнахме към него директно".

Трудният път към успеха

Повече от 100 страни лобираха упорито за "поетапно премахване" на употребата на петрол, газ и въглища, но срещнаха силна опозиция от ръководената от Саудитска Арабия ОПЕК. Петролният картел твърди, че светът може да намали емисиите, без да се избягват конкретни видове енергия.

Преговарящи съобщиха, че Саудитска Арабия се е превърнала в "най-голямата пречка за постигане на споразумение". "Ню Йорк Таймс" писа, че саудитската делегация категорично се противопоставила на всяка формулировка в споразумението, в която дори се споменават изкопаемите горива.

В същото време малките уязвими от климата островни държави бяха сред най-гласовитите поддръжници на постепенното премахване на изкопаемите горива. Те имаха подкрепата на големи производители на петрол и газ като Съединените щати, Канада и Норвегия, както и на страните от Европейския съюз.

Каква е българската позиция

В България въпросът за изкопаемите горива се решава през пазара на емисиите и то е ясно накъде отива. Водим преговорите като общ блок на ЕС. Нашата позиция е, че ние искаме в крайния текст ясно да се заяви, че трябва да се приключи използването на фосилни горива, а не да се намали. Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Независимо какъв точно е езикът, с който се формулира бъдещето на изкопаемите горива тази година, бизнесът работи с много ясна перспектива за тяхното затваряне".

Няма инвеститори, които инвестират в газ в ЕС, категоричен е Юлиян Попов.