Има редица въпроси, които трябва да бъдат сложени на масата - нашата оценка е, че имаме достатъчно добър бюджет, много рядко даваме позитивни оценки на фискалната политика. Като цяло бюджетът предвижда около 4.5 млн. лв. повече приходи да бъдат събрани. Това каза пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Имаме рамка, която дава възможности за повече разходи, добави той.

Според Димитров още през юни месец КНСБ са заявили своите искания - около 1.5 млрд. лв. повече за заплати. Заложени са 900 млн. лв., което се приближава до исканията на хората.

Това споразумение, което подписахме преди седмица с премиера и финансовия министър за това как тези 10% да бъдат разпределени, е изключително важно. Там ясно се казва, че в агенциите, които са на терен, тези, които събират приходите на държавата - НАП и митниците, в тези агенции трябва да бъде осигурено увеличение на заплатите над средното. Ние там очакваме повече от 10%, за сметка на други части от администрацията, където трябва да бъде преразпределено, коментира Димитров.

Президентът на КНСБ каза, че очаква около 12-13% средно увеличение в тези агенции.

От бюджетни икономии тази година ще бъдат заделени по около 100 лв. на домакинство допълнително за енергийни помощи, което е около 30% увеличение за около 500 000 души.

Пламен Димитров каза, че синдикатите не са доволни от заложеното в бюджета, според което майчинството за втората година остава на нивото от плащанията за 2017 г. и 2016 г. - 380 лв. Също и обезщетенията за безработица, които не се променят.

В осигурителната система ние виждаме резерви, макар да се дават доста повече средства - над 500 млн. лв., за пенсии през следващата година и да се предвижда едно увеличение на пенсиите средно над 6%, там имаме редица критики, каза още президентът на КНСБ.

Според Димитров има около 1 млрд. лв. несъбрани вноски от сивата икономика. Усилията в тази насока са много важни, призова той.

Различията в данъчната политика остават - от КНСБ са против плоския данък и смятат, че той трябва да бъде усъвършенстван с въвеждането на необлагаем минимум.

Димитров припомни и заложеното увеличение на максималния осигурителен доход на 3000 лева, което по думите му не е самоцелна стъпка, която цели да накаже младите IT специалисти, а обратно - на тези 135 хиляди души, които получават доход над 2600 лева, се дават възможности за повече права от цялата осигурителна система. Подигането на тавана на максималния доход, не само прави възможно нарастването на тавана на пенсиите на 1200 лева, но и генерира допълнителни права, каза Димитров. Хората ще плащат с около 50 лева повече вноски, като една пета от тези 50 лева отиват при индивидуалната им пенсионна партида.

Вицепремиерът Валери Симеонов твърди, че данъците се увеличават, те не се увеличават - увеличават се вноските и правата на хората, коментира Пламен Димитров.

В разходната част на бюджета - в тези повече от 5,8 милиарда лева спрямо очакваното изпълнение за 2018, които ще бъдат направени за следващата година, освен заплатите, имаме с около милиард и двеста милиона повече разходи в социалното осигуряване, каза Димитров. Той направи разбивка, че това е половин милиард за пенсии, половин милиард за здраве и около двеста милиона за социални помощи и обезщетения. Това не може да не е добра новина, прави възможно нарастване на средната пенсия с 6,2 процента за следващата година. 41 хиляди ще получат реалните си пенсии, а за нито едни българки работник, който работи в условията на трета категория, няма да има таван, защото в момента най-високата изчислена пенсия е 1100 лева. Около 20 хиляди души ще останат с орязани пенсии, предимно категорийни работници в сферата на индустрията, някои в силовите ведомства.

Стабилизира се пенсионната система и това трябва да ни радва - за първи път трансферът от републиканския бюджет към ДОО пада под 4 милиарда и това е около една трета от общите разходи за социално осигуряване, каза Димитров.