Най-големият досега бюджет е на път да бие няколко финансови рекорда за България. Веднага се вижда увеличението на разходите с 5.8 милиарда лева.

Разпределението на парите за харчене е целенасочено, а не пропорционално. Вдигат се заплатите на чиновниците с 10%, на учителите с 20%, на минималния осигурителен праг до 3000 лева, както и минималната работна заплата до 560 лева. Но пък 100 милиона лева по-малко ще са капиталовите разходи, тоест, ще се строи по-малко.

В раздела за приходи също има ръст. Предвидено е той да е най-вече за сметка на повишено събиране на ДДС, но повече пари се очакват и от осигуровки.

Бюджетът отново е заложен с дефицит, макар че трета поредна година завършваме с излишък, който по традиция се харчи ударно в последните месеци преди края на годината. Догодина пак имаме предвиден дефицит. Интересно дали ще имаме излишък при това положение за четвърта поредна година.

Добрите новини

Учителите изглеждат като галеното дете на новия бюджет. В краткосрочна рамка средната брутна учителска заплата трябва да достигне до 1860 лева през 2021 година и Бюджет 2019 прави крачка към постигането на тази цел.

Чиновниците от бюджетната сфера също са облагодетелствани - 10% увеличение на заплатите. Като знаем, че те са 488 000 души, парите никак не са малко.

За доста по-голямата група пенсионери също има увеличение - таванът на пенсиите ще достигне до 1200 лв. от юли. Също тогава ще има увеличение на всичко останали пенсии с 5,7%. Както се казва, малко, но такива са възможностите. Да не забравяме, че това е група от над 2.5 милиона българи.

Продължаваме да пълзим нагоре и в разходите за отбрана - в бюджетната рамка за 2019 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1.839 млрд. лв., което представлява 1.58 % от БВП. Стремим се към поисканите от Доналд Тръмп 2% от БВП за армията и сигурно ще ги постигнем до 2024 година.

Военните обаче имат и друго мнение. Те казват, че базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите и другите служители в сектор "Сигурност" остава и през следващата година 380 лв. Това означава, че няма да има сериозна промяна на размера на военните заплати. Това се потвърждава и от предвидените разходи за персонал в бюджета на МО. Те са 996 млн. лв., докато за тази година са 912 млн. лв. Увеличението е с 84 млн. лв. Това е и сумата, с която ще се увеличи разходната част в бюджета на МО. От 1.193 млрд. лв. тя ще стане 1.277 млрд. лв. Прави впечатление, че няма промяна в размера на капиталовите разходи. Те си остават 55.4 млн. лв.

Цифрите

Растеж от 3.7%, средногодишна инфлация от 3% и безработица от 4.8%. Нов дълг до 1 млрд. лв., като общият размер на държавния дълг е до 22 млрд. лв. Максималният размер на новите държавни гаранции, които ще може да бъдат издадени през 2019 г., се предвижда да е до 215 млн. лв. За тази сума се предвижда Народното събрание да одобри гаранция за заем за строителството на газова връзка с Гърция.

Разходите нарастват от 38.6 млрд. лв. (35.7% от БВП) на 44.5 млрд. лв. (37.7%) номинално. Всичко е с ръст, но като процент към БВП, намалява заради предвиденото увеличение на брутния вътрешен продукт.

Приходите се вдигат с 1 милиард лева заради въвеждането на тол такса и електронна винетка, заради концесията на летище "София" и заради планирани приходи във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Ябълката на раздора със синдикати и опозиция

Това вероятно ще е най-вече предвиденото увеличение на максималните осигуровки от 2600 на 3000 лева. Това означава, че бизнесът ще трябва да плаща по-високи осигуровки за работниците и служителите с по-високи заплати.

"Толкова пъти са ни лъгали. Излъгаха ни с тригодишната програма, знаете, че това е закон. Изведнъж, в тъмни доби, тихомълком синдикати и правителство седнаха и се разбраха да вдигнат осигурителните прагове, извинете, но това е закон", коментира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

"Решението е на Министерски съвет, не е на тъмно. Това означава повече разходи за бизнеса. Нормално е един бизнес да се съпротивлява на всякакви допълнителни разходи", заяви и икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Несъгласие с това решение има и сред управляващата коалиция. Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви срещу заложените в бюджета по-високи удръжки за работещите. "Това е много сериозно нарушение на предизборната програма на ГЕРБ-ОП, под която сме се разписали да не се променят данъците", заяви Симеонов.

От опозицията в Народното събрание още няма информация за техните притеснения от Бюджет 2019, но със сигурност и те ще са недоволни, както се полага на една опозиция. Макар че ще им е трудно с определено социалната насоченост на предложените параметри на хазната за догодина.