Официалните данни за икономическия растеж на Китай за тримесечието от юли до септември се очакват скоро - ако втората по големина икономика в света се свие, това увеличава шансовете за глобална рецесия. Целта на Пекин - годишен темп на растеж от 5,5% - вече е недостижима, въпреки че официални лица омаловажават необходимостта от постигане на целта. Китай едва избегна свиване през тримесечието от април до юни. Тази година някои икономисти не очакват ръст, отбелязва в свой анализ Би Би Си (BBC).

И юанът е на път към най-лошата си година от десетилетия, сривайки се спрямо щатския долар. Слабата валута плаши инвеститорите, подклаждайки несигурността на финансовите пазари. Освен това затруднява централната банка да инжектира пари в икономиката.

Всичко това се случва в момент, когато залозите са особено високи за президента Си Дзинпин - очаква се той да си осигури безпрецедентен трети мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия, който започва на 16 октомври.

И така, какво точно се обърка?

1. Нулевият Covid сее хаос

Епидемии от Covid в няколко града, включително производствени центрове като Шънджън и Тиендзин, навредиха на икономическата активност в индустриите.

Потребителите спряха да харчат за храни и напитки, за туризъм, поставяйки водещите  услуги под натиск.

Производствената дейност изглежда се вдига на крак отново през септември, според Националното статистическо бюро. Възстановяването може да се дължи на факта, че правителството харчи повече за инфраструктура.

Но това става след два месеца, в които производството зацикли. Частно проучване показа, че производствената активност всъщност е спаднала през септември, като по-слабото търсене е повлияло на промишлената дейност, поръчките и заетостта.

2. Пекин не прави достатъчно

Пекин се намеси - през август обяви план от 1 трилион юана (203 милиарда долара) за насърчаване на малкия бизнес, инфраструктурата и недвижимите имоти.

Но официалните власти могат да направят много повече - с повече инвестиции в инфраструктура, облекчаване на заемите за закупуване на жилища, строителните предприемачи и местните управи, както и да предвидят данъчни облекчения за домакинствата.

3. Пазарът на имоти в Китай е в криза

Слабата активност в областта на недвижимите имоти и негативните настроения в жилищния сектор несъмнено забавят растежа.

Това забавяне удари тежко икономиката, тъй като секторът допринася за до една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Купувачите на жилища отказват да плащат ипотеки върху недовършени сгради; някои се съмняват, че къщите им някога ще бъдат завършени. Търсенето на нови жилища се е свило и това е намалило необходимостта от внос на стоки, използвани в строителството.

Въпреки усилията на Пекин да подкрепи пазара на недвижими имоти, цените на жилищата в десетки градове са намалели с повече от 20% тази година.

4. Изменението на климата влошава нещата

Екстремните метеорологични условия започват да оказват трайно въздействие върху китайските индустрии.

Силна гореща вълна, последвана от суша, удари югозападната провинция Съчуан и град Чунцин в централния пояс през август.

Търсенето на климатици скочи, това претовари електрическата мрежа в регион, който почти изцяло разчита на водноелектрическа енергия.

Фабрики, включително големи производители като производителя на iPhone Foxconn и Tesla, бяха принудени да намалят работното време или да затворят напълно. Китайското статистическо бюро заяви през август, че печалбите само в металургията са намалели с повече от 80% през първите седем месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година.

В крайна сметка Пекин се притече на помощ с десетки милиарди долари в подкрепа на енергийните компании и фермерите.

5. Китайските технологични титани губят инвеститори

Регулаторните репресии срещу китайските технологични гиганти - които вече продължават две години - влошават ситуацията.

Tencent и Alibaba отчетоха първия си спад в приходите през последното тримесечие - печалбите на Tencent паднаха с 50%, докато нетният доход на Alibaba падна наполовина.

Десетки хиляди млади работници загубиха работата си - което допринася за кризата в заетостта, при която всеки пети човек на възраст от 16 до 24 години е безработен. Това може да навреди на производителността и растежа на Китай в дългосрочен план.

Инвеститорите също усещат промяна в Пекин - някои от най-успешните частни компании в Китай са подложени на по-щателни проверки с нарастването на властта на Си.

Докато държавните компании изглежда печелят благосклонност, чуждестранните инвеститори прибират парите от масата (отървават се от инвестициите си).

А САЩ подгониха китайските компании, регистрирани на американския фондов пазар.

"Някои инвестиционни решения се отлагат, а някои чуждестранни компании се стремят да разширят производството си в други страни", каза S&P Global Ratings в неотдавнашен доклад.

Светът започва да свиква с факта, че Пекин може да не е толкова отворен за бизнес, колкото беше - но Си рискува икономическия успех, който задвижва Китай през последните десетилетия.