Народната банка на Китай предупреди да не се залага на отслабване на юана, след срива му спрямо щатския долар тази седмица.

"Не залагайте на едностранно поскъпване или обезценяване на обменния курс на ренминби (юан)", заяви централната банка късно в сряда, цитирана от CNBC.

Юанът премина нивото от 7,2 долара в сряда, падайки до най-ниското си слабото си ниво от 2008 г. Индексът на щатския долар, който проследява долара спрямо основните световни валути, се изкачи до недостигани върхове от две десетилетия, след като Федералният резерв на САЩ агресивно повиши лихвените проценти тази година.

Изявлението на Китайската народна банка, с изискването към банките да поддържат стабилност на валутния пазар, е "устна насока срещу скорошното бързо обезценяване на валутата", каза анализаторът на Goldman Sachs Маги Уей.

Въпреки това преминаването на юана на границата от 7,2 долара "подсказва, че китайските политици не защитават непременно определено ниво на обменния курс", се казва в експертния анализ. "Изявлението на Китайската народна банка може да забави темпото на обезценяването на китайската валута."

Търгуваният на континента юан досега през седмицата е спаднал спрямо долара с 1,9%, според Wind Information.

Офшорният юан (търгуван в Хонконг) падна до рекордно ниско ниво от въвеждането на отделната система за търговия през 2010 г. и достигна 7.2298 юана за един долар спрямо 7.1795 юана в края на търговията във вторник, което е понижение с 0.70%.

Китайската централна банка предприе и други стъпки в подкрепа на юана този месец, включително намаляване на размера на чуждестранната валута, която банките трябва да държат.

Междувременно китайският юан се покачи в четвъртък спрямо долара за първи път от девет сесии. Щатската валута поевтиня спрямо юана, търгуван в континентален Китай, с 0.05% до 7.1969 юана за един долар, спрямо 7.2005 юана за един долар в края на предходната сесия.