Европейската търговска камара (The European Chamber of Commerce) отправи предупреждение, че фирмите, които членуват в нея, губят доверие в Китай, а неговата репутация като инвестиционна дестинация ерозира, най-вече поради "праволинейното и непоследователно" прилагане на политиката срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

"Светът не чака Китай", се казва в документ, огласен от европейската бизнес организация. "Драконовските мерки на Пекин срещу КОВИД-19 и състоянето на човешките права в Китай плашат чуждестранните инвеститори", подчертава камарата. Тя отбелязва, че изразява становището на 1800 компании, които членуват в нея. Документът съдържа 967 препоръки към Китай, както и към Евросъюза и европейските фирми, които инвестират в китайската икономика.

В доклада са засегнати редица проблеми, свързани с китайската политика, от отношението на управляващите в Пекин към Тайван до търговията. Например, в документа се казва, че Китай трябва да се въздържа от "хаотични промени в политиката си", трябва да задълбочи сътрудничеството си с Европейския съюз и да увеличи международните полети от и до страната.

Китай е една от малкото страни в света, които все още изискват пътниците, пристигащи от чужбина, да бъдат поставяни под карантина, отбелязва Асошиейтед прес.

В доклада на Европейската търговска камара се посочва още, че редица компании обмислят да пренасочат към други пазари инвестициите, които са направили или планират да направят в Китай.

Фактът, че "идеологията потиска икономиката" прави Китай все по-малко привлекателна инвестиционна дестинация, предупреждава бизнес организацията от ЕС, цитирана от ДПА.

Европейската търговска камара обаче смята, че ЕС трябва да провежда "проактивна политика" по отношение на втората по големина икономика в света и да отхвърли призивите за ограничаване на отношенията си с Китай.