Китай спря от понеделник вноса от 35 тайвански износители на бисквити и сладкарски изделия, съобщи Ройтерс и определи мярката като предупредителен залп към самоуправляващия се остров преди посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Официалната централна новинарска агенция на Тайван съобщи във вторник, че сред 3200 тайвански компании, регистрирани в китайските митници в категорията на храните, срещу 2066 записа е било посочено "спиране на вноса".

Сред 107-те вписвания в категорията на бисквити, сладкарски изделия и хляб, 35 са били изброени като "суспендиран внос", както е пресметнала Ройтерс въз основа на данни от регистъра, публикувани на интернет страницата на Главната митническа администрация на Китай.

Блокирането на вноса идва на фона на многократните предупреждения от страна на Пекин срещу посещението на Нанси Пелоси в Тайван, което би било в противоречие с принципа за един Китай, който Вашингтон се закле да спазва. 

Не е ясно дали и друг внос ще бъде забранен, като се има предвид, че Тайван изнася за Китай най-много (в стойностно изражение) електроника и части за нея, машини, пластмаси и химикали.

Китай миналата година спря вноса на редица продукти от Тайван, включително риба групер, ананаси и захаросани ябълки, позовавайки се на санитарни опасения, каквото Тайван категорично отхвърли.

Съветът по земеделие на Тайван заяви, че ще предприеме съответните мерки, за да помогне на компаниите, засегнати от "краткосрочното" спиране на вноса в Китай, се казва в изявление.

През 2021 г. вносът на Китай от Тайван достигна рекордните 189 милиарда долара, според официални тайвански данни.