Най-големият завод в света за производството на етанол, получен чрез преработката на въглища, ще бъде открит в Китай през септември, съобщи китайският вестник "Чайна дейли", цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че 66% от етанола в света се смесва с бензин. Получава се биогориво, при изгарянето на което се отделят по-малко вредни емисии в атмосферата.

Предприятието, което се изгражда в провинция Шанси, ще произвежда над 500 хиляди метрични тона етанол годишно, съобщи Китайската академия на науките, цитирана от официоза "Чайна дейли". Очаква се в завода да бъдат преработвани по над 1,5 милиона тона въглища на година. Предполага се, че същото количество зърнени култури ще може да бъде използвано за други цели вместо за производството на етанол.

Проектът на компанията "Шанси Янчан петролиум груп" (Shaanxi Yanchang Petroleum Group) се реализира съвместно с в Далианският институт по химическа физика.

През 2017 г. в Китай беше открит първият завод в света за производството на етанол от въглища, с капацитет от 100 000 тона годишно, пише "Чайна дейли".