Износът на Китай през април е скочил на годишна основа с 3,5 на сто въпреки пандемията от новия коронавирус, която парализира световната икономика. Това съобщиха днес китайските митници, цитирани от световните агенции и БТА.

За първи път от началото на година износът на азиатския гигант, който е стожерът на неговата икономика, нараства, отбеляза АФП. Това е резултат, който категорично надмина прогнозите на анализаторите, анкетирани от финансовата агенция Блумбърг, очакващи ново свиване с 14,1 на сто.

Скокът през април без съмнение е свързан с явлението "наваксване" след трудностите, които изпитваха износителите през първото тримесечие, когато карантинните мерки нарушаваха транспорта, коментира анализатор, цитиран от АФП.

Вносът на Китай обаче е отчел силен спад - 14,2 на сто на годишна основа в сравнение с понижението от 0,9 на сто през март.

Свиването на вноса е по-голямо от очакваните минус 12,2 на сто от анализаторите, анкетирани от Блумбърг.

Този пореден спад отразява трудностите, които среща втората по големина икономика в света в усилията си отново да активизира икономиката си, почти замряла в края на януари от епидемията от COVID-19.

Повечето китайци продължават да не посещават обществени места, защото се страхуват от вируса, а това свива вътрешното потребление.