Първият произведен в Китай самолет за средни разстояния - C919, представян като конкурент на модела А320 на "Еърбъс" (Airbus), беше официално показан днес в рамките на авиоизложение, след като беше одобрен от регулаторни органи през септември, предаде Франс прес.

Произведеният от държавната компания Комак" (Comac) самолет летя пред хиляди зрители по време на Китайското международно авиационно и космическо изложение в Чжухай. C919 ще опита да се конкурира с утвърдени чуждестранни модели като A320 и 737 MAX на "Боинг" (Boeing).

Китай се надява с този самолет да намали зависимостта си от чуждестранните производители, въпреки че повечето от системите и високотехнологичните части идват от чужбина.

Самолетът все още не е получил разрешение за полет от европейски и американски регулатори, но китайските авиокомпании вече го подкрепиха.

"Чайна истърн" (China Eastern), втората по големина авиокомпания в страната по брой пътници, заяви още през май, че планира да добави четири C919 към флотата си.

Според китайски медии самолетите могат да бъдат пуснати в експлоатация още през първото тримесечие на 2023 г. "Комак" твърди, че вече е получил повече от 800 поръчки от десетки клиенти.