Директен иск за вреди завежда Министерството на икономиката към двама от ръководния състав на Българската банка за развитие (ББР) - Велина Бурска и Николай Димитров, заради техни действия, които водят до невъзможност за работа на банката с малките и средни фирми. Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Известно е, че членът на Надзорния съвет на ББР Велина Бурска и изпълнителният директор на банката Николай Димитров опитват да спрат регистърното производство на промените в надзорния и управителния съвет на банката.

Димитров и Бурска правят това, защото смятат, че решенията на министъра на икономиката и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни, за установяването на което те предявиха искови молби пред съда.

С решение от 29 юни Софийският градски съд спря за втори път (с двама различни съдии) вписването на промени в персоналния състав на надзорния и управителния съвет на ББР. Съдът прави това заради неприключили регистърно производство и делата на Бурска и Димитров.

Днес Кирил Петков повтори вече казаното от него, че пет седмици министерството води битката тази банка да започне да работи за обществото - да предостави ликвидност на фирмите.

Петков обаче се извини за по думите му емоционалния си изказ за съда, за който каза, че имал лоша репутация и че не е искал да се смята, че влияе на съда. Министърът категорично призна независимостта на съдебната институция, след като тя го обвини (в отговор) в недопустимо вмешателство чрез неуместни политически изказвания.

Министърът на финансите Асен Василев включи в темата пример с директора на Агенцията за държавен финансов контрол, за когото има издадена заповед за уволнение от почти два месеца, в които не може да му бъде връчена, защото е в болнични, но се лекува в домашни условия без да е в дома си.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се намеси, като даде сходен пример - невъзможността като принципал да смени ръководството на "Автомагистрали" ЕАД заради забавяне на вписването на нова управа в Търговския регистър.