Няма как при растящи цени на енергия и газ, ние да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация и няма това как да не се отрази на обществото. Ако искаме да запазим държавата си, трябва да вземем спешни мерки. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на брифинг след среща на работодателските организации с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Министерство на икономиката беше добре подготвено за различните проблеми на индустрията. Бързо стигнахме до заключения какво може да се направи, за да може да запазим съществуващите работни места. Мерките, за които се разбрахме и трябва да бъдат предложени на правителството, са мерки за спиране на инфлацията, отбеляза Кирил Домусчиев.

Какви мерки предложи Нинова след срещата с представителите на бизнеса >> 

Тези мерки са работещи, дават възможност бизнесът това, което ще плати по фактури за май, юни и юли, частично да бъде компенсиран и да бъде конкурентоспособен, за да продължи да работи, добави Домусчиев. Очакваме покана от премиера, министъра на финансите и енергетиката, да проведем разговори и да се види правим ли нещо или не правим. Нашите членове не знаят какво да правят, дали да произвеждат, дали да подписват договори, каза още Кирил Домусчиев. 

Той беше категоричен, че няма как при растящи цени да се очаква, че ще има запазване на работни места и че няма да има двуцифрена инфлация: "Тези мерки са работещи. Те дават възможност на бизнеса да бъде частично компенсиран и да продължи да работи. Мерките трябва да се вземат много спешно".

Рaбoтoдaтeлитe изтъĸнаха, чe нa пpaĸтиĸa в мoмeнтa нямa иcтинcĸa aлтepнaтивa на руския газ. В същото време cпиpaнeтo нa дocтaвĸитe oт "Гaзпpoм" ĸъм Бългapия вoди eдинcтвeнo дo нaбaвянe нa cъщoтo тoвa cиньo гopивo, нo чpeз пocpeдници и pecпeĸтивнo нa пo-виcoĸи цeни.

"Зaплaxитe, ĸoитo peгиcтpиpa Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa, зa нac нe ca peлeвaнтни, щoм EK ĸaзвa, чe тoвa (б.p. pycĸaтa cxeмa зa плaщaнe нa гaз c eвpo, ĸoнвepтиpaнo cлeд тoвa в pyбли чpeз cпeциaлни cмeтĸи в "Гaзпpoмбaнĸ") нe пpoтивopeчи нa caнĸциитe. B пpoтивeн cлyчaй - ниe щe пpoдължим дa пoтpeбявaмe pycĸи гaз, нo дocтaвeн пpeз дpyги изтoчници", пocoчи пpeдceдaтeлят нa Бългapcĸaтa cтoпaнcĸa ĸaмapa Дoбpи Mитpeв, цитиран от economic.bg.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че свърхвисоките цени на тока и на природния газ генерират инфлацията. Той изтъкна, че нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар. Затова говорим за компенсации, които да започват от база - цената на микса на електроенергията, КЕВР лесно може да я сметне и по наши изчисления това е от порядъка на 150 - 160 лева за мегаватчас, а не както досега 185 лева и 59 стотинки, каза Велев, цитиран от БТА.

Предлага се разликата над тази цена да бъде компенсирана на три четвърти - 25 процента да остават като свърхпечалби в енергетиката, а 75 процента да отиват за компенсиране, в това число и за църквите, каза Велев. В тази цена се включва и поевтиняването за сметка на СО2 квотите, които България получава като приход във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". По думите на Велев предложената схема е самофинансираща се и не се нуждае от пари от бюджета.

По темата за цената на природния газ Велев отбеляза, че Европа още дълго ще потребява руски газ. Ако това е така, по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници с 30 - 40 процента по-скъпо, изтъкна той. Велев каза, че е постигнато общо съгласие разликата между пазарната цена при продължаващ договор и цената, която би се образувала чрез посредниците, да се поеме като компенсация от бюджета.

Дори и правителството да намери алтернативни доставки, дори и трасе да се осигури и количества, то ще е по-скъпо, всички прогнози са за между 30 и 40 на сто ръст на цената.

Нито индустрията, нито домакинствата вече могат да поемат такъв удар, без да има компенсаторни механизми, каза Корнелия Нинова и обяви, че парламентарната група на БСП ще предложи на извънредното заседание на НС в петък да се приеме решение за замразяване цената на газа.

Работодателите изтъкнаха, че не 4 млрд. лева са дадени за компенсации за електроенергията, каквито са били изказванията на представители на правителството, а 1,2 млрд. лева от октомври, когато са стартирали схеми за компенсациите, каквито са и данните на енергийното министерство. В този смисъл, предложението на бизнеса да бъде продължена схемата за компенсации, е разчетено за около 200 млн. лева на месец. Според деловите среди тези суми са налични и са генерирани като приходи в държавните енергийни дружества и това няма да е тежест за бюджета и за гражданите. Те изразиха надежда за бърза реакция на правителството.