Около 5 километра е колоната от автомобили тази сутрин на ГКПП "Кулата". Полицията спира автомобилите, за да не се струпват на самия граничен пункт и се пропускат през определен интервал от време. Колите трябва да чакат по няколко часа, за да преминат границата.

Семейства от София обясниха, че са тръгнали към 1 ч. през нощта и чакат вече 4 часа. Те казаха, че се пропускат по 20 коли през час и половина, предаде bTV.

Около 70% от автомобилите на опашката на границата са с румънска регистрация, а останалите - с българска.

Преминаването през границата става със задължителните QR кодове.

Надхитрят системата за QR код

През последните седмици българските туристи разбраха, че с QR код, започващ с 13, се прави неизбежно повторен тест на границата. Така туристите започнаха да пускат по няколко декларации, докато получат код с друга цифра. Гръцката страна се усети и добави и други числа в системата.

"Хората да не се опитват да надхитрят системата. Става дума за 30 секунди", призова гръцкият икономист Плутархос Маридакис по Нова телевизия.

"Това, което ми направи голямо впечатление е, че, когато пътувах към една от любимите дестинации на българите, нямаше нито една българска кола. Когато пристигнах тук, разпитах хората. Абсолютно всички са разочаровани - няма чужденци, няма чужда реч по плажовете и в заведенията", коментира Маридакис.

Всички се надяват на вътрешния туризъм. От август започват отпуските и големият наплив на гръцки туристи.

"Балканските туристи не са единствените, които очакваме в Гърция. Традиционно те представляват 10% от наплива на туристи. Гърция залага много да остане безопасна дестинация за туристите не само за Балканите, но и за целия свят. Започват да навлизат хора от Англия и други западни държави, които са по-чувствителни към безопасността", коментира икономистът.

"Жертва се туризмът в северната част на Гърция. Огромен спад е, хората са разочаровани, но това изисква някакви жертви", каза още той.

Наблюдавал се и ръст на новозаразените: "Преди имахме 10-15 души на седмица, а вчера имахме 78, което значи, че геометрично може много лесно да стигнем и надминем България."

Българските туристи носят не повече от 2-3 процента от приходите в туризма в Гърция.

"Със сърбите и другиде Бълкански държави носят до около 10% от приходите към туризма", каза Маридакис.

"Поне до 15 август за българските туристи ще има задължителен PCR-тест като условие за влизане в Гърция. В зависимост как се движат нещата, после ще се види дали ще се удължи това. Силно се съмнявам обаче това с тестовете да отпадне до края на лятото", категоричен бе той.