Това, което те направиха като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и структурирани по начин, че в официалното си предложение този процент да бъде по малък, каза Иванов.

Той призова "Булгаргаз" да не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са топлинната енергия, високоефективната електрическа енергия и накрая електроенергията за битови нужди.

КЕВР ще занижи исканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на природния газ, но все пак ще има значително увеличение, прогнозираха преди дни експерти.

Парното и топлата вода остават на същите цени, ако повишението или понижението на цената на газа е под 10%.

От КЕВР съобщиха още, че обмислят уеднаквяване на общите условия в договорите на топлофикациите с потребителите след авариите в София и Габрово. Потърпевшите клиенти трябва да търсят обезщетения от дружествата, обясни Иван Иванов.

Той добави, че няма да има и корекции в сметките за ток в последните три месеца, след като Върховният административен съд отхвърли наредбата за ценообразуването на електроенергията.

„Цените са определени правилно. Правният вакуум касае друг вид отношение при търговията с електрическа енергия и именно, за да се запълни този правен вакуум, максимално бързо Комисията прие нова наредба.

Гражданите могат да бъдат напълно спокойни, че всичко това, което е определено още на първи юли миналата година като цени на електрическата енергия, са валидни към момента. Няма никакви проблеми”, коментира шефът на регулатора.