Министърът на енергетиката на Катар е предупредил днес, че "най-лошото предстои относно недостига на петрол и газ в Европа", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според него относително меката зима е позволила да се избегнат по-големи трудности през последните месеци.

Богатото емирство разположено в Персийския залива, което е сред водещите износители на газ в света, се опитва да сключи дългосрочни договори с европейски страни, повечето от които отказват, въпреки че търсят френетично алтернативи на руските въглеводороди.

"Единственото нещо, което спаси човечеството и Европа тази година, бе топлата зима и забавянето на икономиката", заяви на форум в Доха енергийният министър на Катар Саад ал Кааби.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година европейците се опасяваха, че ще има недостиг на газ заради санкциите срещу Москва и скока на цените на световните пазари.

"Ако икономиката започне да отчита подем през 2024 година заради нормална зима, смятам, че най-лошото предстои", каза той.

"Ако не осъзнаят това, ако нямат адекватен план, ако не спрат да демонизират петролните и газови компании и не седнат на масата за преговори с производителите, европейците ще се сблъскат с "реалност, която ще се наложи", предупреди той.

Катар се ангажира да разработи "Северно поле" където се намират най-големите находища на природен газ в света, за да увеличи производството си до 126 милиона тона втечнен природен газ (близо 174 млрд. куб м. природен газ при нормални атмосферни условия) годишно до 2027 година.

Цялото производство от "Норт филд ийст" (North Field East" и "Норт филд саут" (North Field South) би могло да е предмет на дългосрочни споразумения до края на годината, според катарския министър.

Катар обяви в края на 2022 година важно споразумение с Германия за доставки на втечнен природен газ за 15 години след трудни преговори с европейците, които не са склонни да сключват дългосрочни договори, каквито емирството договаря с азиатските страни.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман също заяви, че Европа се е спасила благодарение на "Дар Божи"миналата зима, а световната енергийна безопасност е заплашена от екологичните съображения за отказ от въглеводороди.

"Енергийната безопасност е възпрепятствана. Липсва ни капацитет, тъй като страните не инвестират в петрол и газ", добави саудитският министър. Монархията от Залива е водещият износител на черното злато в света.

"Говорим за син, зелен, виолетов, розов водород, но в крайна сметка кой ще ги вземе? Каква ще е цената", заяви той укорително.

"Не говорим за петрол, нито за газ. Говорим за така нареченото най-чисто и най-зелено гориво на бъдещето, а няма купувачи", отбелязва принц Абдулазис бин Салман.

Страните от Залива поставят на преден план политиките за декарбонизация, но редовно настояват колко важно е да се инвестира повече в газа и петрола, за да се отговори на световното търсене.