Дружеството NEOM Green Hydrogen Company (NGHC) постигна финансово приключване на най-голямото съоръжение за производство на зелен амоняк в света. Специалното съоръжение е на обща стойност от 8,4 милиарда щатски долара. Заводът в момента се изгражда в Оксагон, в района NEOM в Кралство Саудитска Арабия. NGHC също сключи споразумение за инженеринг, доставки и строителство (EPC договор) с Air Products като номиниран изпълнител и системен интегратор за цялото съоръжение. В изграждането на централата за производство на зелен амоняк се включиха 23 местни, регионални и международни банки и инвестиционни фирми. От технологична гледна точка амонякът е удобна форма за транспорт и впоследствие производство на чист водород там, където е нужен.

Освен това NGHC също обяви, че финансирането, структурирано за проекта, е сертифицирано от S&P Global като зелена инвестиция. NEOM Green Hydrogen Company също така осигури ексклузивно 30-годишно споразумение за доставка с Air Products за целия зелен амоняк, произведен в съоръжението, което ще отключи икономическия потенциал на възобновяемата енергия в цялата верига на стойността.

NEOM Green Hydrogen Company има сключено и 30-годишно споразумение за доставка с Air Products за целия зелен амоняк, произведен в съоръжението. А това ще отключи икономическия потенциал на възобновяемата енергия в цялата верига на добавената стойност, смятат от дружеството.

Съвместното предприятие между ACWA Power, Air Products и NEOM ще създаде мега-централата на NGHC, която ще е с мощност от до 4GW слънчева и вятърна енергия. Мега съоръжението ще може да произвежда до 600 тона на ден чист водород в края на 2026 г. под формата на зелен амоняк. Това категорично е рентабилното решение за транспортния и индустриалния сектор в световен мащаб, убедени са от дружеството.

Надхми Ал Насър, председател на NEOM Green Hydrogen Company и главен изпълнителен директор на NEOM каза: "Тази значителна финансова подкрепа от страна на инвестиционната общност показва несравнимия потенциал на проекта за зелен водород на NGHC. С финансовото затваряне, обявено днес, ние правим огромен скок към отварянето на завода, в съответствие с визията на NEOM за ускоряване на възобновяемите решения."

"Като мащаб, този проект е първият по рода си в международен план, който води света във водородната революция. Използвайки енергията на изобилните природни ресурси на NEOM, проектът на NGHC ще проправи пътя за широкомащабно приемане на зелен водород, като същевременно ще стимулира целите за устойчиво развитие на "Визия 2030 на Саудитска Арабия.", убеден е Ал Насър.

Сейфи Гасеми, председател, президент и главен изпълнителен директор, Air Products, добави: "Air Products се гордее, че оформя бъдещето на енергията с проекти за първи път като този, осигурявайки чист водород на света по устойчив начин. Air Products е ексклузивен производител и ще абсорбира пълния производствен обем на зеления водород, произведен под формата на зелен амоняк в съоръжението NGHC, за да обслужва глобалната мобилност и индустриалните пазари.

Производството и износът на зелен амоняк подпомага декарбонизацията на тези тежкотоварни транспортни и индустриални сектори и ще спести на света около пет милиона тона въглероден диоксид годишно. "Като основен EPC изпълнител и системен интегратор за съоръжението, ние се гордеем със значителния напредък, постигнат с инженеринга и сме възложили всички големи подизпълнители за проекта. Подготовката на земята също е завършена, строителството е в ход и екипът на съвместното предприятие е на място и активно работи, за да донесе зелена енергия на света до края на 2026 г.", хвалят се изпълнителите.

Мохамад Абунайян, председател на ACWA Power, добави: "Като лидер в енергийния преход и национален шампион на Саудитска Арабия, ACWA Power се гордее да подкрепи и улесни успешното финансово приключване на този емблематичен проект за зелен водород, отбелязвайки нашия постоянен ангажимент заедно с нашите партньори към Визия 2030 на Саудитска Арабия. Имаме доказан опит за използване на иновативни решения и модерни технологии за доставяне на чиста, устойчива енергия на най-ниска цена.

3e-news.net

"С комбинирания опит от нашите глобални проекти за възобновяеми енергийни източници и иновативни партньори, ние правим бързи крачки към развитието на гигамащабната инсталация на NGHC, интегрираща до 4 GW възобновяема енергия от слънчева и вятърна енергия, за да доставя зелен водород на световните пазари в промишлени количества. Това е значителна стъпка напред в нашата споделена цел да ускорим прехода към чиста енергия и да подкрепим целите за декарбонизация на Кралството.

"Финансовите споразумения на NGHC бяха сключени чрез разнообразна комбинация от местни, регионални и международни банки и финансови институции, заедно с транш от Euler Hermes с не по-малко от 23 институции, инвестиращи в проекта. По-рано през януари 2023 г. Министерството на промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия предостави първия си промишлен оперативен лиценз на NGHC, проправяйки пътя на Кралството да стане водещ производител на водород в света, като същевременно запази позицията си на ключов играч в енергийния сектор, припомнят от дружеството.