Германското правителство предвижда да вземе заем от 96,2 милиарда евро през 2021 година. Така то ще наруши за втори пореден път конституционните ограничения за задлъжняване, а причината е кризата с пандемията от Covid-19. Това научи Франс прес от източници от министерство на финансите.

Тази сума ще бъде обявена в сряда при представянето на бюджета за 2021 година от министъра на финансите на Германия Олаф Шолц.

За текущата година Берлин предвиди заеми от общо 218,5 милиарда евро, за да се бори с последиците от здравната криза. Тази цифра надвишава значително позволеното от "дълговата спирачка", залегнала в германската конституция от 2011 година. Тя забранява на федералното правителство да заема всяка година повече от 0,35 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и което би довело до равнище на задлъжнялост до 75,25 процента от БВП.

Изискванията на тази дългова спирачка, която е символ на германските строги ограничения, отново ще бъдат изпълнени през 2022 година, уточниха източниците от министерството.

Очаква се Шолц да обяви данъчни приходи от 264,4 милиарда евро през 2020 година, което е по-малко от оповестените в началото на септември 275 милиарда евро.

Данъчните приходи няма да достигнат равнището си отпреди кризата преди 2024 година, а не, както се прогнозираше първоначално през 2023 година.

Заради последствията от пандемията от коронавируса Германия деблокира в края на март близо 1 трилион евро помощи за компаниите.

Срокът на тези програми за отпускане на помощи беше удължен в края на август на фона на продължаващата санитарна и финансова криза.

Берлин направи и мащабни инвестиции за бъдещето в рамките на плана за възстановяване за 130 милиарда евро.

Страната възнамерява да инвестира допълнителни 5 милиарда евро в системата на здравеопазването през 2021 година.

Правителството залага на на спад от 5,8 процента на БВП през тази година растеж от 4,4 процента от 2021 година.