Японската компания Фуджисаки електрик се готви да построи в Ямагучи първата в света електроцентрала, която ще произвежда енергия чрез изгаряне на бамбук.

Изграждането ще започне през януари 2016 година и се очаква съоръжението да заработи в началото на 2017 година, информира ТАСС, цитирана от БТА.

Мощността на централата е 2 мегавата, което според компанията е достатъчно, за да осигури електроенергия за около 4800 домакинства. За строителството са планирани разходи от 19,4 милиона долара, пишат местни медии.

Бамбукът, или по-точно някои негови видове, е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-бързо растящото растение на планетата. Само за денонощие стъблото му може да достигне височина 75 см.

Отглеждането му е сравнително евтино, а на практика може да вирее почти във всякакви условия. Стъблата са достатъчно издръжливи, за да се използват като строителен материал.

Остава обаче нерешен един проблем - заради голямото съдържание на калий при изгаряне от бамбука остават големи твърди бучки, подобни на въглища. Те задръстват пещите и нарушават нормалната им работа. За строителството на бамбуковата електроцентрала Фуджисаки електрик трябва да реши този въпрос.