Износът и вносът на Китай са намалели през май, тъй като коронавирусът и търговското напрежение със САЩ се се отразили на търсенето в страната и чужбина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайската митническа агенция.

Експортът е спаднал с 3,3 на сто спрямо миналата година и е бил 206,8 милиарда долара, а импортът се е сринал с 16,7 процента до 143,9 милиарда долара, обяви днес агенцията. Спадът на вноса е довел търговския излишък на страната до 62,9 милиарда долара, а излишъкът в търговията със САЩ е достигнал 27,9 милиарда долара.

Спадът в обема на износа през май идва след изненадващия му ръст с 3,5 на сто през предходния месец. Износът за САЩ е бил общо за 37,2 милиарда долара, а вносът - за 9,3 милиарда долара.

Анализатори очакваха намаляване на износа, обяснявайки ръста през април с поръчки, направени преди рестрикциите заради коронавируса да са се отразили на икономиките в чужбина, и прогнозираха, че клиентите от Америка и Европа вероятно ще отменят други поръчки, допълва АП, цитирана от БТА.