Над 1000 ученици от 103 населени места се включиха в тазгодишното издание на Националния ученически конкурс Моята паричка. Инициативата се реализира за втора година и има за цел да насърчи финансовата грамотност сред децата и семействата. Организатор е платформата за финансова грамотност The Little Chief с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria. Dir.bg е медиен партньор на инициативата.

Задачата пред участниците в категория до 12 г. беше да измислят и нарисуват свой проект на банкнота, а за ученици от 13 до 16 години да напишат есе по теми, свързани с парите и добрите финансови навици. Конкурсът беше съпътстван с богато образователно съдържание и открити уроци в училищата.

Конкурсът завърши с пъстра изложба на най-добрите рисунки и най-интересните и запомнящи се цитати от есетата на учениците, реализирана с подкрепата на галерия UniCredit Studio. На специално събитие на 8 юни бяха обявени и наградени и победителите.

Общо 10 деца получиха отличия в двете категории на Моята паричка 2024:

В категория рисунка:

Победител на публиката: Кристияна Иванова, 10 г. от Русе

Първо място: Ава Билял, 11 г. от София

Второ място: Катрин Цветанова, 11 г. от Лом

Трето място: Божидар Атанасов, 11 г. от София

Специалната награда на УниКредит Булбанк: Петко Харбалиев, 8 г. oт Бургас

В категория есе:

Първо място: Стефан Ступак, 14 г. от София

Второ Място: Александра Младенова, 13 г. от Видин

Трето място: Десислава Желева, 14 г. от София

Специалната награда на УниКредит Булбанк: Андрея Бакалова, 16 г. от София

Специалната награда на издателство Аз-буки: Пресиян Андреев, 13 г. от Дряново

Победителите получиха медали, грамоти и специални награди от партньорите на конкурса УниКредит Булбанк, Озон, издателствата Клевър Бук, Керът, Сиела и Фют. УниКредит Булбанк е основен партньор на инициативата, не само с организирането на изложбата, но и с осигуряването на щедри парични награди за победителите.

Децата получиха своите отличия от членовете на журито, които изразиха своето вълнение от участието в толкова атрактивен конкурс, провокиращ не само детското въображение, но и познания и интереси.

Жури в конкурса за рисунка бяха:

  • Ирина Илиева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria
  • Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика
  • Михаела Савова (Mika Sav), художник, съосновател на Leader Class
  • Ивайло Христов, визуален артист, старши графичен дизайнер в Уникредит Булбанк
  • Кристиян Костов, изпълнителен директор на Darik Digital

Жури в конкурса за есе бяха:

  • Емил Спахийски, директор на Национално издателство за образование и наука Аз-буки
  • Енея Георгиева, редактор във Forbes Bulgaria
  • Темз Арабаджиева, автор на подкаста "Първа страница" и маркетинг мениджър на Сиела

В унисон с целите на Моята паричка да насърчи инициативността и предприемчивостта на децата водещи на церемонията бяха 8-годишната Карина и 14-годишният Кристиян.

"Моята паричка стартира като провокация - една нестандартна идея, с която да бъде привлечено вниманието на децата, учителите, медиите, семействата към темата за финансовата грамотност. Щастлива съм, че със своите две издания тази инициатива привлече много съмишленици в лицето на партньори, жури, медии, ангажира толкова много участници от цялата страна и се превърна в истинска национална кауза." Това каза Наталия Тодорова, организатор на конкурса, по време на награждаването.

Вижте още снимки от събитието >>